SAĞDAN BAKARSAN TAVUK, SOLDAN BAKARSAN HOROZ! SAĞDAN BAKARSAN TAVUK, SOLDAN BAKARSAN HOROZ!

ABD Başkanı Donald Trump, G20 Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştükten bir süre sonra basın toplantısı düzenledi.

Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmelerinin yankıları sürüyor. Görüşmenin en önemli gündem maddelerini S400 hava savunma sistemi ve F35 krizi oluşturuyordu. Tüm dünyanın merakla takip ettiği görüşme sonrasında liderler basın açıklaması yaptı.

Bugüne kadar Türkiye aleyhinde birçok tehditkar söylemde bulunan, Türkiye'yi proje ortağı olmasına rağmen F35 programından atmakla tehdit eden ve uçakların teslimatı ile pilot eğitimlerini askıya alan Donald Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrasında çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

S400'LERİN SORUMLUSU OBAMA YÖNETİMİ

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin ABD yapımı Patriot hava savunma sistemi satın almasının eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde engellendiğini ve Türkiye'nin hava savunma sistemi konusunda mağdur edildiğini belirtti.

Türkiye’nin Obama döneminde Patriot almak istediğini belirten Trump, "Türkiye'nin Patriot talebine Obama 'Hayır' dedi ve her defasında 'Hayır' demeye devam ettiler. Ve Türkiye'nin, savunması için bu sisteme ihtiyacı vardı. Sonra Rusya'ya gittiler ve S400 aldılar. Çünkü, Türkiye'nin Patriot almasına izin vermediler. Benden önceki yönetim bu sistemi satın almasına izin vermedi." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin S400 hava savunma sistemi için çok fazla para harcadığını ve bir anlaşma yaptığını belirten Trump, "Bizim ülkemizden (ABD'den) dediler ki; ‘Bunu kullanmanızı istemiyoruz. Bize iyilik yapın, biz size Patriot’ları satacağız.’ Ama çok geçti, Türkiye S400'leri satın almıştı." dedi.

TRUMP F35 KRİZİNDE ÇARK ETTİ

ABD Başkanı Donald Trump, S400'ler konusunda olduğu gibi F35 krizinde de Türkiye'yi savunarak şaşkınlık yarattı.

F35 Projesi kapsamında Türkiye'nin 100 adet F35 savaş uçağı satın aldığını belirten Donald Trump, Türkiye lehine bir tutum sergileyerek; "Şimdi de parasını ödediği uçakların teslimatını istiyor. Şirketimize para ödediler" diye konuştu. 

Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la iyi ilişkileri olduğuna hatırlatma yapmak için, "Son dakika… Trump Türkiye'yi seviyor. Hayır ben ülkemizi seviyorum ama bunu söylemek zorundayım. Cumhurbaşkanı Erdoğan, biliyorsunuz Rahip Brunson'ı geri verdi.” dedi.