Program yapımcısı Rasim Kuluöztürk’ün sunduğu Artı Değer programı yayın hayatına başladı. Programın ilk konuğu ise Avcı Tarım’ın sahibi Fatih Avcı oldu.

Tarımsal ekipmandan ilaçlamaya gübrelemeden bitki korumaya ve daha birçok alanda tarımı destekleyen ürünler satan Avcı Tarım, çiftçilerin her zaman yanında ve yakınında yer alan bir firma olma özelliği taşıyor.

Avcı tarım çiftçiye sadece ürün satışı yapmıyor, üretim öncesi fizibilite çalışmalarından üretim aşamasına kadar çiftçiye danışmanlık desteği de veriyor.

Avcı Tarım’ın sahibi Fatih Avcı,  3 sene önce kurulduklarını ve Ortaca, Köyceğiz ve Dalamand’a hizmet verdiklerini dile getirerek “ Genel olarak ağırlıkla turunçgil bahçelerine bakmaktayız. Örtü altı yetiştiriciliğimiz de var. Kendimiz de çiftçiyiz. Bu işin okulunu da okuduk. Ziraat mühendisiyim” dedi.

Çiftçilere Ne Tür Hizmetler Veriliyor?

Çiftçilere yönelik hizmetlerin neler olduğunu ifade eden Avcı, “Örtü altı yetiştiriciliğinde domates ağırlıkta.  Açık alanda da narenciye ve nar var. Karpuz yetiştiriciliği yapan müşterilerimiz de söz konusu. Onlara öncelikle danışmanlık yapıyoruz. Bizim para kazanmaktan önceki amacımız onlara danışmanlık yapmak.  Öncelikle hangi çeşit ürünü yetiştireceklerini öğreniyoruz. Örneğin domateste seyran cinsi var, muallâ var, korvet var. Bunlardan hangisini yapmaları gerektiğini ve ne kadar verim kazanabilecekleri hakkında bilgi veriyoruz. Daha sonra yetiştirirken de gübreleme, sulama, ilaçlama ve hangi zararlılarla mücadele etmeleri gerektiğinden bahsediyoruz” sözlerini kaydetti.

Yeni bahçe kuran çiftçilerin hangi çeşit ürün ekmeleri noktasında kendilerinden destek aldığını kaydeden Avcı “ Biz önce gidip bahçelerine bakıyoruz. Toprak yapısına bakıyoruz, toprak tahliline gönderiyoruz. Çiftçiler numune getiriyorlar biz de Muğla’ya yollayarak tahlil yaptırıyoruz. Sonrasında karar veriyoruz” dedi.

Üretimde Verimliliği Arttırmanın Yolu Nedir?

Fatih Avcı yeni üretime başlayacak olan çiftçilerin önce kendi arazilerine uygun bir yetiştiricilik seçmeleri gerektiğini ardından iyi bir ürün çeşidi seçmelerinin önemli adımlar olduğunu vurguladı. Bundan sonraki aşamada ise gübreleme ve ilaçlamanın geldiğini ve bu unsurların verimliliği etkilediğini de sözlerine ekledi.

Türkiye de tarım arazisi giderek azalmakta olduğunun altını çizen Avcı “ Ama biz azalan alanda daha fazla yetiştiricilik yapmak zorundayız çünkü nüfus artıyor. Türkiye’deki toprakların da her yıl verimliliği düşüyor,  amacımız verimi ve organik madde oranını arttırabilmek” diye konuştu.

Bitkiyi Besleyecek Ürünler Nelerdir?

Dalaman'ın Yeni Lezzet Durağı: CİĞERCİ VAKKAS USTA Dalaman'ın Yeni Lezzet Durağı: CİĞERCİ VAKKAS USTA

Fatih Avcı kullanılan çoğu zirai üründe kimyasal olduğunu ancak organiklerin de bulunduğu aktardı: “Bunlardan biri kükürttür. Turunçgilde kırmızı örümceğe iyi gelir. Ya da leonardit gibi organikler de kullandırıyoruz çiftçilerimize” dedi.

Pandemi ile Birlikte Fiyatların Artışı Normal Mi?

Avcı, “Bu sektörde olduğumdan biliyorum. Geçen sene 1,5 liraya limon satarken bu sene 3 liraya satıldı. Alınan ilaçların ham maddesi yurt dışından geliyor. Sınır kapıları kapanınca fiyatlar artıyor. Firmalar da fiyat artarsa sonrasında geri çekmiyor” ifadeleriyle zirai ilaçlardaki fiyat artışının nedenini açıkladı. Bunun yanında geçtiğimiz aylarda aşırı sıcakların neden olduğu afetle birlikte birçok çiftçinin meyvelerinin döküldüğüne dikkat çeken Avcı, “ Meyvede olan azalma da fiyatlara yansıyor. İlaç, gübre, mazot, traktör fiyatı artınca meyve fiyatı da arttı” sözlerini kaydetti.

Fatih Avcı, son olarak “Biz çiftçilikten gelmeyiz. Çiftçinin halinden çiftçi anlar. Bu işin eğitimini de aldık. Ziraat mühendisi olabiliriz ama pratiğini yapmazsak yine işe yaramaz. Yeni bir ilaç geldiğinde önce ben deniyorum sonra çiftçiyle paylaşıyorum” diyerek güvenmediği ürünleri vatandaşa satmadığının da garantisini verdi.