- Haberler
- Sağlık
- Keneden korunma yolları nelerdir? Kene korunma yöntemleri! Uzman isim tek tek anlattı
Keneden korunma yolları nelerdir? Kene korunma yöntemleri! Uzman isim tek tek anlattı
Yaz aylarının gelmesiyle özellikle ormanlık alanlara gitmeyi tercih eden vatandaşların kenelerle başı dertte. Peki keneye karşı alınabilecek tedbirler neler? Kene nasıl önlenir? Uzman isim yanıtladı
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan hava sıcaklıkları vatandaşların özellikle ormanlık ve yeşillik alanlara yönelmesine neden oluyor. Ormanlık alanlara giden vatandaşların başı ise kenelerden yana dertte. Peki kırım kongo kanamalı ateşi başta olmak üzere pek çok hastalığa yol açabilecek kenelerden korunmak mümkün mü? Keneden korunma yolları nelerdir? Kene korunma yöntemleri nedir? Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Müzeyyen Mamal Torun keneden korunma yöntemlerini birer birer açıkladı.
UZMAN İSİM KENE İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLERİ SIRALADI
Bu yıl kene nüfusunda görülen artış, vatandaşları endişelendirdi. Kenelerin azaltılması için doğaya yüzlerce keklik salınsa özellikle ormanlık alanlarda piknik yapmayı tercih eden ya da köylerde yaşayan vatandaşlar endişeli. Kırım kongo kanamalı ateşi başta olmak üzere pek çok hastalığa yol açabilen kenelerden korunmanın yolları ise hiç de zor değil. İşte keneden korunma yöntemleri.
TÜRKİYE'DE KAÇ TÜR KENE VAR?
Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Müzeyyen Mamal Torun, kenelerden korunmak için alınabilecek önlemleri anlattı.
Türkiye'de 47 kene türünün bulunduğunu aktaran Torun, kenelerin tüm gelişim evrelerinde kan emerek beslendiğini belirti. Torun, "Yumuşak keneler kısa sürede beslenmesini tamamlarken, sert keneler doyana kadar 7-9 gün boyunca kan emer. Bu süreçte çeşitli hastalık etkenlerini insanlara bulaştırabilirler." ifadelerini kullandı
Kenelerin yol açabileceği hastalıklara da değinen Prof. Dr. Müzeyyen Mamal Torun, "Keneler, başta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) olmak üzere Lyme hastalığı, Tülaremi, Babesiyoz gibi çok sayıda ciddi hastalığın bulaştırılmasında rol oynar. Bu hastalıkların bazıları ölümcül seyredebilmektedir. Riskli bölgelerde bulunan hayvanlar, hastalığı belirtisiz taşıyabilir ve bu hayvanlardan da keneler aracılığıyla hastalıklar bulaştırılabilir." bilgisini paylaştı.
KENEDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Ormanlık bölgeler, hayvan barınakları ve piknik alanlarının kene açısından riskli olduğunu belirten Torun, alınabilecek ilk önlemin kıyafet seçimi konusunda olduğunu söyledi. Torun, bu tür alanlara gidilirken vücudu tamamen örten, açık renkli giysilerin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.
Kene teması açısından riskli alanların ormanlık bölgeler, hayvan barınakları ve piknik alanları olduğunu kaydeden Torun, vücudu tamamen örten ve kenelerin rahatça görülebilmesi için açık renkli giysiler tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
Torun, el, ayak bilekleri ve boyun gibi açık bölgelerin korunması gerektiğine de değinerek, "Eve dönüldüğünde kulak arkası, saçlı deri, kasık gibi bölgeler mutlaka kontrol edilmeli. Kene tespit edildiğinde, zaman kaybetmeden çıkarılmalı ya da sağlık kuruluşuna başvurulmalı." değerlendirmesinde bulundu.
KENEYİ ÇIPLAK ELLE ÇIKARMAYIN
Keneyi çıkarmanın da teknik bir işlem olduğunu ifade eden Torun, çıplak elle müdahaleden kaçınılması gerektiğini kaydetti.
Torun, tutunan kenenin bir an önce çıkarılmasının büyük önem taşıdığını belirterek, kenenin en kısa sürede çıkarılmasının, hastalığın bulaşma riskini azalacağını aktardı.
Kişinin, keneyi kendisinin çıkaramadığı durumlarda, en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiği uyarısında bulunan Torun, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Kişi, koruyucu eldiven giyildikten sonra, bir pens ile mümkün olduğu kadar deriye en yakın yerden kene gövdesini sıkıca tutarak sürekli olarak çekmelidir. Bu işlem sırasında kenenin döndürülmemesine ve parçalanmamasına özen göstermelidir. Aksi durumda kenenin ağız parçaları deride kalır ve potansiyel enfeksiyöz materyalin yaraya bulaşma riskini de arttırır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya veya benzeri maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır. Kene çıkarıldıktan sonra, içinde alkol bulunan ağzı kapaklı bir şişe içine konularak çöpe atılmalıdır. Kene çıkarıldıktan sonra yara iyice temizlenmeli ve gelişebilecek sekonder enfeksiyonlar açısından izlenmelidir."
Bakmadan Geçme





