KÖYCEĞİZ'DE ORMAN'IN ARACI SAVRULDU: YARALILAR VAR KÖYCEĞİZ'DE ORMAN'IN ARACI SAVRULDU: YARALILAR VAR

Mahallelerde, cami önlerinde kanser taraması için vatandaşa ulaşılmaya çalışılıyor. Kanser taramaları 40-69 yaş arası kadınlara meme kanseri taraması, 30-65 yaş arası kadınlara rahim ağzı kanseri taraması, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere kalın bağırsak kanseri taraması şeklinde yapılıyor.

Köyceğiz İlçe Sağlık Müdürlüğünce yapılan açıklamada; "Bugüne kadar ilçenin mahallelerinin yüzde 90’nın taraması gerçekleştirildi. Yüzde 10’nun tarama çalışmaları da önümüzdeki günlerde yapılacak. Yapılan bu taramalarda kanserden erken tanı konulması amaçlanıyor. Çünkü erken tanı hayat kurtarıyor. Mamografi ile tarama programlarına katılmanın meme kanserinden ölümleri azalttığı pek çok araştırma tarafından kanıtlanmış bir gerçektir. Meme kanseri erken evrede yakalandığı takdirde tedavi başarı şansı yüzde 95 gibi oldukça yüksek rakamlara ulaşmaktadır. Tarama sonrası sonucu pozitif ya da şüpheli çıkan kişiler, ileri tetkikler için teşhis merkezlerine yönlendiriliyor. Teşhis ve tedavi hizmetleri, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından yürütülüyor” denildi.

Açıklamada ayrıca, ülkemizde 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kalın bağırsak kanseri taramasının ücretsiz yapıldığı belirtildi.

Kaynak: İHA