Kadıköy’deki tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, İstanbul’da 1800'lü yıllarda peş peşe kurulan 4 gazhaneden birisi oldu. 112 yıl boyunca Kadıköy ve çevresine havagazı sağlayan 32 bin metrekarelik Hasanpaşa Gazhanesi ile ilgili 1998-2001 yılları arasında İTÜ tarafından hazırlanan restorasyon dosyası, Koruma Kurulu tarafından 2014 senesinde onaylandı.

Onaylanan proje, önceki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi tarafından 8 Ocak 2014 tarihinde ihale edildi. 7 Mart 2014 tarihinde başlayan çalışmaların 2019 yılında tamamlaması planlandı. Ancak çalışmalar, çeşitli nedenlerle süresinde sonuçlandırılamadı.

İmamoğlu yönetimindeki yeni İBB yönetimi, göreve gelir gelmez Hasanpaşa Gazhanesi'ne ilgi gösterdi. İBB, yaklaşık 7 yıllık bir sürenin ardından Hasanpaşa Gazhanesi'ni, ‘Müze Gazhane’ adıyla İstanbul halkına kazandırdı.

Müzenin açılışınd, Başkan İmamoğlu, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı birer konuşma gerçekleştirdi.

"BUNDAN BÖYLE KÜLTÜRE, SANATA VE BİLİME IŞIK OLACAK"

İmamoğlu, konuşmasına, “130 yıllık bu endüstri mirasımızın bu güzel başlangıcını, Müze Gazhane'yi, kültür-sanat yaşamına katmanın keyfini ve gururunu yaşıyoruz. Yıllar boyu İstanbul’a enerji veren ve ışık olan Hasanpaşa Gazhanesi, bundan böyle kültüre, sanata ve bilime ışık olacak. Hayatı aydınlatacak Müze Gazhane'nin bu muhteşem tarihi atmosferde sunduğu imkanlar ve deneyimler” sözleri ile başladı.

Müze Gazhane'nin sosyal hayatın merkezi haline geleceğine inandığını vurgulayan İmamoğlu, süreçte emeği geçen bilim insanlarına teşekkürlerini sundu.

“Rahmetli Afife Batur Hocamıza, İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Gülsün Tanyeli’ye, Yıldız Salman’a, Deniz Aslan’a, Sevim Aslan’a ve Gazhane Çevre Gönüllüleri'ne de teşekkür ediyorum” diyen İmamoğlu, Batur'un adının kompleks içindeki kütüphaneye verildiğini duyurdu.

Kaynak: Sözcü

KADİR İNANIR HASTANEYE KALDIRILDI! İŞTE SAĞLIK DURUMU KADİR İNANIR HASTANEYE KALDIRILDI! İŞTE SAĞLIK DURUMU