DALAMAN EMNİYETİ'NDEN İFTAR YEMEĞİ DALAMAN EMNİYETİ'NDEN İFTAR YEMEĞİ

Özellikle limonda rekoltenin bu yıl fazla olmasından dolayı narenciye ürünlerinde fiyatlar dibe vurdu. Pazarda ve marketlerde 15 lira seviyesinde satılan narenciye ürünlerine üretici dalında 50 kuruşa alıcı bulamıyor. Ağacından toplama masrafını bile karşılayamayan üreticiler ağaçta kalan limonları ne yapacağını karar kara düşünüyor.  Ağacın zarar görmemesi için satılmasa da toplanması gereken ürün için ödenecek işçi parası da üreticinin zararının katlanmasına yol açacak.

Dalaman TİGEM tarafından 2022 yılında limon 6 lira 50 kuruştan alıcı bulmuştu. Bu yıl 6 liradan ihale çıkmasına rağmen ihaleye katılan olmadığı için 1.665 ton limonu 5 Eylül’de gerçekleşen ikinci ihalede 3 liradan ihaleye çıkardı. Bölgede fiyatların belirlenmesi açısından önemli bir konumda bulunan TİGEM’in bile limonunu satmasında sıkıntı yaşaması üreticinin içerisinde bulu8nduğu durumun da bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Üreticiler yaşadıkları çaresizlik karşısında ne yapacaklarını bilemediklerini söyleyerek bir an önce yetkililerin çare bulması gerektiğini ifade ediyorlar.

Yetkililer artan enflasyonla birlikte aile geçiminin daha da zor hale geldiği, üretim maliyetlerinin hızla arttığı tarımsal üretimde limon fiyatlarının bu kadar düşmesi karşısında üreticinin daha fazla dayanamayacağını ifade ederken bir an önce önlem alınması gerektiğini aksi halde üreticinin narenciye ağaçlarını keseceğini ifade ediyorlar. Diğer taraftan üreticiye bu günden fiyat garantisi verilerek gelecek yıllarda bahçe sökümlerinin engellenmesi gerektiği belirtiliyor.

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü’de üreticinin içerisinde bulunduğu duruma isyan ederek sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Yazık çiftçinin emeğine milli servet sebep olanlar utansın” diyerek konunun iktidara, muhalefete, tarım bakanlığına Ziraat Odaları Genel Başkanı tarafından iletildiğini ifade etti.