Marmaris'te, Sİnpaş GYO'nun Kızılbük Koyuna yaptığı inşaatın gelişim sürecini dün sizlerle paylaşmıştık. Bugünkü yazımızda gelin detayları birlikte inceleyelim. Görenleri şoka sokan işlemler yapılırken yetkililerin ne yaptığı, nasıl izin verdiği, neden durdurmadığı ise muamma. 

USULSÜZ RUHSAT, RUHSATSIZ İNŞAATA GÖZ YUMMA...

Öncelikle, Kızılbük Koyundaki inşaata 13 Ağustos 2021 tarihinde Muğla Valiliği tarafından "ÇED Gerekli Değildir" raporu veriliyor. Ancak, Marmaris Belediyesi henüz ÇED kararı dahi çıkmayan proje için, Sinpaş'a usulsüz olarak ruhsat veriyor. Marmaris Kent Konseyi ve ilçedeki siyasi partilerin üzerine düştüğü olayda, inşaatın durdurulması için açılan davada mahkemenin ara kararına Marmaris Belediyesi "özrü kabahatinden beter" bir cevap veriyor. 

Marmaris Belediyesi'nin mahkemeye verdiği cevapta, Sinpaş'ın Kızılbük Koyundaki inşaatı için verilen usulsüz ruhsatların 24 Mayıs 2021 tarihinde iptal edildiğini, iptal edilen ruhsatların 28 Ekim 2021 tarihinde yuenilenerek tekrar verildiğini ifade ediliyor. Ancak, belirtilen tarihler arasında inşaatın devam ettiği hem biliniyor hem de evraklarla tespit edilmiş. Yani, Marmaris Belediyesi verdiği cevapla, ruhsatsız bir inşaat devam ederken Belediye Başkanlığı tarafından herhangi bir inşaat tespit tutanağı tutulmadığı veya inşaatı durdurmaya dönük yasal süreçlerin işletilmediğini mahkemeye itiraf etmiş oldu.

BAŞKAN, BAŞKAN YARDIMCISI VE İMAR MÜDÜRÜ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Marmaris Belediyesi'nin çevre kıyımına göz yumması ve mahkemeye verdiği cevap üzerine Marmaris İlçesi Kent Konseyi ve ilçede faaliyet gösteren siyasi partiler, Mahkemesi'ne Belediye Başkanı, ilgili başkan yardımcısı ve İmar Müdürü hakkında görevi ihmalden suç duyurusunda bulundu.

31 MAYIS İTİBARİYLE GEÇERLİ OLAN İNŞAAT YASAĞI SİNPAŞ'I TEĞET GEÇİYOR

Marmaris Kızılbük Koyunda Sinpaş GYO'nun doğa katliamı projesi son hız devam ediyorTurizm sezonunun başlamasıyla kıyı bölgelerde inşaat yasağı başlatıldı. Muğla Valiliği kent genelinde inşaat yasaklarının 26 Mayıs’ta başladığını, resmi kurumlara ve inşaat firmalarına bildirdi ancak tüm ülkede uygulanan yasaktan Sinpaş GYO etkilenmiyor. Doğa katliamı ve inşaat çalışmaları son hızıyla devam ediyor.

Valiliğe şikayette bulunduklarını belirten vatandaşlar ise Muğla Valiliği'nin de konu hakkında sessiz kaldığını ve bir müdahalede bulunmadığını belirtiyor.

MARMARİS BELEDİYESİ YA YÖNETMEYİ BİLMİYOR YA DA ART NİYETLİ

Marmaris Belediyesi ise yine gülünç bir şekilde kendini savunuyor. Yasağa uymayan Sinpaş GYO'ya günlük 580 TL ceza kesilmesine rağmen durdurulamadığını ifade eden Marmaris Belediyesi bir kez daha akıl tutulması yaşattı. Marmaris Kent Konseyi ise bu gülünç savunmaya cevap vererek sosyal medya hesabından, "Oysa ki hukuki olarak Meclis kararı ile inşaatı mühürleyebilirsiniz. Bekliyoruz!" dedi. Yani çözüm var ama çözmek istersen...

MARMARİS BELEDİYESİ DİNAMİT SAVUNMASI YAPTI ANCAK CEZA DA KESİLDİĞİ SÖYLENİYOR

Sinpaş GYO'nun Milli Park'ın içinde dinamit patlatarak yan taraftaki koya yol açma çalışmasının ardından tüm Türkiye ayağa kalkarken, Marmaris Belediyesi hemen savunmasını yaptı ve topu Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne attı. Yapılan açıklamada, firmanın başvurusu olduğu ve İl Müdürlüğü'nün dinamitle patlatma yapılması için "incelenmiş ve uygun bulunmuştur' belgesi düzenlediği belirtildi.

İyi de... Zaten Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün verdiği onay hatalı. Yapılan traşlama işlemi de, dinamit patlatmak da, ağaç, bitki örtüsünü tahrip etmek de Milli Parklar kanununa, yönetmeliğine, mevzuatına aykırı. Marmaris Belediyesi kendi yönetiminde olan bir ilçede, kanunlara aykırı bir iznin veya uygulamanın gerçekleştirilmesine sessiz, pasif kalmamalı. Konunun takipçileri Marmaris Belediyesi'nin şirkete ceza kestiğine dair cevap aldıklarını da iddia ediyor. Bu noktada madem izin verildi Belediye neden ceza kesiyor? Madem ceza kesti, Marmaris Belediyesi neden savunmasını "biz değil, kurum izin verdi" diye yapıyor?

SİNPAŞ GYO "NE YAPTIYSAK, MARMARİS BELEDİYESİ'NDEN ALDIĞIMIZ RUHSATA GÖRE YAPTIK" DİYOR!

MUĞLA'DA ‘ÇETEBELİ’ ÖRGÜTÜNE OPERASYON MUĞLA'DA ‘ÇETEBELİ’ ÖRGÜTÜNE OPERASYON

Marmaris Belediyesi'nin açıklama ve savunmalarından Sinpaş GYO'ya geçecek olursak burada da kafa karıştıran olaylar karşımıza çıkıyor. Doğa katliamına karşı yürütülen hukuki süreç hakkında Avukat Arzu Alper bakın ne diyor;

"Alan ve civarındaki tahribat gözler önüne serildi. Dinamit kullanımı hasarını, milli park tahribatını, termal olmadığı kullanılan vana ve borunun pozisyonu ile belli bir sondaj kuyusunu, vatandaşın girmesine izin verilmeyen kamu alanını, 8/9/10 kat inşa edilmiş binaları ve sahile nazır beton santralini hem bilirkişi heyeti hem de katılan herkes gözleriyle gördüler. Maalesef ki şirket avukatları savunabilecekleri bir şey olmadığından gözlemlenen, tanığı olunan bu durumu, belediyeden aldıkları ruhsatlara bağlayarak kendilerini savundular."

BİN İŞÇİNİN KALDIĞI ŞANTİYEDE KANALİZASYON YOK! PROJEDE 1400 KONUTUN KANALİZASYON ÇÖZÜMÜ DE YOK...

Kızılbük Koyundaki projenin büyük bir bölümü bilindiği üzere 1400 konutluk lüks dairelerden oluşuyor. Fakat, gariptir ki bu projede tam 1400 konutun kanalizasyon yükünün nasıl çözüleceğine dair bir çalışma yok. Ayrıca, şuan yaklaşık "bin" işçinin konteynerlerde kaldığı şantiye alanında, işçilerin kanalizasyon yükünü gidermeye yönelik bir şey de yok. Daha da komiği, Sinpaş GYO yetkilileri bu sorumluluğun kendilerine ait olmadığını, Marmaris Belediyesi'nin çözmesi gerektiğini belirtiyor!

Avukat Arzu Alper, Sinpaş GYO yekililerinin şu ifadeleri kullandıklarını söyledi;

"Firma yetkilileri, buradaki toplu konutların kanalizasyon yükünün sorumluluğunu, yolların ağır hafriyat araçları sebebiyle bozulmasının giderilmesini ve oluşacak trafik yükünün çözümünü de yine belediyeye yükleyerek onların çözmesi gerektiğini belirttiler. Firma temsilcilerinin savunmalarını belediyeden aldıkları ruhsatlara dayandırıyorlar."

Topu sürekli bir birlerine attıkları bir ortamda, halen daha Milli Park ve koylardaki ekosistem geri döndürülemez şekilde tahrip edilmeye devam ediyor.

Yazı serimizin yarınki bölümünde belgelerle işlenen kanunsuzlukları özetleyeceğiz...