MARMARİS’TE MERHUM BAŞKANLAR UNUTULMADI MARMARİS’TE MERHUM BAŞKANLAR UNUTULMADI

Muğla'nın Marmaris İlçesi İçmeler Mahallesinde yaşayan 63 yaşındaki Özcan Köylübayın, 1981 yılında gittiği Almanya'da iş insanı olarak 12 yılını geçirdikten sonra 1992 yılında Türkiye'ye kesin dönüş yaparak Marmaris'e yerleşmiş. 40 yıldır gelip gittiği son 29 yılını yerleşik olarak geçirdiği Marmaris'teki temizlik sorununa karşı, fırsat bulduğu her boş vaktinde mücadele eden Köylübayın, günlük ortalama 40 torba bazen 60 torba çöp topladığını belirtiyor. Marmaris merkez, Turunç, Turgut, Bozburun, İçmeler, Selimiye, Marmaris Yolu, Adalar ve hatta Bozburun'dan Dalaman'a kadar olan kıyı şeridinde bazen teknesiyle bazen motosiklet veya bisikletiyle temizlik yaptığını belirten Köylübayın, ülkesine aşık olduğunu ve Marmaris'i çok sevdiğini belirtiyor. Özcan Köylübayın, kendisini çevreciliğe adadığını ve yaptığı işin bir gönül işi olduğunu, çöpleri toplamayı spor olarak gördüğünü ifade etti. 

"Marmaris Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Çok Destek Oluyor"

Özcan Köylübayın, Marmaris'te yaptığı bu çevrecilik faaliyetini ilk yıllarda tek başına yürttüğünü hatta çöp torbalarını dahi kendi parasıyla aldığını belirtirken, Marmaris Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nün kendisine destek olarak büyük katkı sağladığını hatta çöp torbaları dahi artık Temizlik İşleri Müdürlüğü'nün karşıladığını söyledi.

"Bu İş Tek Başına Yapılacak Bir İş Değil"

Özcan Köylübayın, yaptığı işin kendisi için sorun olmadığını ancak bir şeyler değiştirilmek isteniyorsa bunun tek başına yapılacak bir iş olmadığını vurguladı. Çevre temizliğinin ve çevreciliğin bir gönül işi, eğitim işi olduğunu belirten Köylübayın, okullarla görüşülerek öğrencilerin de katılacağı çeşitli faaliyetler yapılması ve ailelerin de evde çocuklarına doğru eğitimi vermesi gerektiğini, çocuklarının yanında ebeveynlerin çevreye duyarlı davranmalarının çok önemli olduğunu söyledi.

"Çevre Kirliliği Sadece Tatilcilerin Suçu Değil, Bu İşte Herkesin Payı Var!"

Marmaris ve benzer turizm kentlerindeki çevre kirliliğinin sadece tatilcilerin suçu olmadığını söyleyen Özcan Köylübayın, "Tatilciler geldi, çöplerini bırakıp gitti demek doğru değil. Ben denizden, teknelerde bulunan tuvalet taşı çıkarttım. Teknede kullanılan yangın söndürme tüpünü denize atmışlar, 6 tane yangın söndürme tüpü topladım. Arıcılık yapan bazı vatandaşlarımız tüm çöpü, pisliği geride bırakmış, bunları da topladım. İnsanlar çocuğunun yanında ellerindeki çöpü yere atıyor. Bu pisliği tek tarafa yüklemek anlamsız, herkesin payı var." dedi.