Marmaris İçmeler Kızılbük Koyu'nda Sinpaş GYO tarafından inşaa edilen 1400 konutluk devasa kent, her adımı, her belgesi, her eylemi ile yasalara aykırı. Marmaris Belediyesi ise verdiği ruhsatlar, denetim sorumluluğu, inşaat özelinde gösterdiği yönetim eksikliği ve yaptığı savunmalarla evlere şenlik. 

BEN DEĞİL BENDEN ÖNCEKİ, YOK YOK ONDAN DA ÖNCEKİ... BİZANSLILAR YAPTI

Ülkede malesef kim suç işlese ya da kanuna aykırı bir iş yapsa topu hemen bir öncekine veya izni verene atıyor. Büyük bir sermaye gücüyseniz tabiki yasaları da yerel yönetimleri de delmenin yolunu buluyorsunuz. Kimse kendi sorumluluğuna, yaptığına, yapamadığına bakmıyor. İş bahaneler ardına sığınmaksa herkes Turgut Özal'ı suçlasın, keza araziyi ilk kez Emin Hattat'a veren 1989 yılında Turgut Özal. Her ne kadar araziyi Turgut Özal vermiş olsa da, Hattat Ailesi'nin 5 yıldızlı otel projesine ilk ruhsatı veren yine dönemin ANAP'lı Marmaris Belediyesi. Savunma argümanı bitenler diledikleri gibi dönemin ANAP'lı Belediye yönetimini suçlayabilir.

TERMAL SAĞLIK TURİZMİ ADIYLA YASALAR NASIL ÇİĞNENİYOR?

Daha önceki yazımızda belirttiğimiz üzere, Sinpaş GYO bu araziyi 2009 yılında satın aldıktan sonra aslında ilk niyetleri Hattat Ailesi'nin projesini değiştirmek değildi. Şirket, otele ek olarak zenginlere yönelik 1400 lüks konut eklemek istedi. Ancak bu reddedilince kanun, yönetmelik ve mevzuat gibi karşılarına çıkan engelleri atlatmak için "Termal" ünvanını ekleyerek "Sağlık Turizmi" konseptine geçtiler. Tabiki 1400 lüks konut fikri değişmedi sadece kağıt üzerinde adı 1400 lüks "devremülk" oldu. 

Projenin şuanki resmi adı da, Marmaris Belediyesi'nin verdiği ruhsatlar da buna yönelik. Proje resmi olarak "Sinpaş GYO Marmaris Kızılbük Termal Resort ve Termal Devremülk" olarak geçiyor. Peki, Kızılbük Koyu'nda termal kaynak var mı? Tüm bu yaşananlar arasında en büyük sorun burada başlıyor çünkü şirket birden fazla suç işliyor. Marmaris Kent Konseyi'nin incelediği evraklarda, Sinpaş'ın sadece iki sayfadan oluşan bir "Su Analiz Raporları Ön Değerlendirme" belgesi bulunuyor. Bunun dışında projenin resmi evraklarında su ile ilgili veya içerisinde termal geçen herhangi bir evrak bulunmuyor. 

BİLİRKİŞİ GÖRÜŞÜ DAHİ YASALARIN ÇİĞNENDİĞİNİ KANITLIYOR

Peki bu neyi değiştirir? Şöyle ki, Dr. Hakan Beyaz'ın bilirkişi olarak görüşü;

-Su analiz raporunun sadece Sİnpaş'ın ön bilgi edinmesi amacı taşıdığı yönünde.
-Projede su ile ilgili sunulmuş tek rapor olarak bu belgenin, 5686 Sayılı Jeotermal ve Doğal Mineralli Sular Kanunu ile Kaplıcalar Mevzuatı’na göre hiçbir resmi hüviyeti, kabul edilebilir yasal vasfı yok ve tamamen geçersiz.
-Projedeki su analiz raporu, resmi evrak olarak kullanılamaz veya gösterilemez. Termal Sağlık Turizmi adı altındaki projeye dayanak olarak gösterilemez.
-Kanun, yönetmelik ve mevzuat gereği, Sağlık Bakanlığı tarafından tescilli, Endikasyon/Tıbbi Değerlendirme Raporları, diğer bir deyişle analiz edilen kaynağın tedavi edici unsur olarak kullanılabilirliğini belgeleyen doktorlar heyeti resmi onayı olmadan sadece bu 2 sayfalık analiz raporu ibraz edilerek şifalı sıcak su varlığından bahsedilemez. 
-Proje bu haliyle SPK'ya "Termal Sağlık Turizmi" projesi, tesisi vb. olarak sunulamaz, projenin reklamı bu isim ve amaçla yapılamaz.

MARMARİS’TE BİR KADIN BIÇAKLANARAK ÖLDÜRÜLDÜ MARMARİS’TE BİR KADIN BIÇAKLANARAK ÖLDÜRÜLDÜ

Burada tek istisna, Sinpaş'ın bölgedeki su altı kaynaklarının "Termal Sağlık Turizmi" amacıyla kullanılabileceğini belgeleyen "Tıbbi Değerlendirme Raporu" olması. Ancak bu raporun veya böyle bir başvurunun da olmadığı resmi kanallardan doğrulanmış. Doğrulanmış diyorum, çünkü Sinpaş GYO'nun, şirket isminin karanlandığı iddiasıyla 250 bin TL'lik tazminat davası açtığı Marmaris Kent Konseyi üyesi Halime Şaman, bilgi edinme hakkı çerçevesinde CİMER’e ve Muğla İl Sağlık Müdürlüğü'ne resmi başvuru yapmış.

ŞİRKETİN ANALİZ BAŞVURUSU, TERMAL TESİS İŞLETME İZNİ VEYA BAŞVURUSU YOK

Halime Şaman'ın resmi başvurusuna Muğla İl Sağlık Müdürlüğü'nden gelen yanıt, Sinpaş GYO'nun Termal Resort Otel ve Termal Devremülk projesine ait Sağlık Bakanlığı'ndan "Tıbbi Değerlendirme Endikasyon Raporu" veya Muğla İl Sağlık Müdürlüğü'nden alınmış Kaplıcalar Yönetmeliği kapsamında Tesis ve İşletme izninin olmadığı yönünde. Hatta, şirketin bu yönde bir izin veya rapor başvurusu da bulunmuyor. CİMER'den gelen cevap da farklı değil, şirketin bu yönde aldığı bir analiz veya işletme izni, izin başvurusu yok.

SPK, YATIRIMCI VE DEVREMÜLK ALANLAR KANDIRILDI

Büyük Marmaris yangınları sırasında Sinpaş GYO ne yapmıştı? Projenin halka arzına başlandığını duyurmuş, reklamını yapmıştı. Dolayısıyla hem Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) hem yatırımcı hem de devremülk alanlar kandırılmış/dolandırılmış durumda. Ve bu basit bir inşaat suçu değil, bildiğiniz SPK'ya karşı işlenmiş bir suç. Ayrıca yanıtlıcı reklam yapılması da ayrı bir suç. 

Ortada bir suç var kimse dönüp bakmıyor. Marmaris Belediyesi hem ruhsat verme yetkisine hem de denetleme görevine sahip. Ancak, biz yönetmeliğe göre verdik deyip topu başkalarına atıyor. SPK'nın gözünden nasıl kaçtı eksik evraklar tartışılır. Ancak, sessiz kalacaklarını sanmıyorum. SPK bu konuda harekete geçmezse zaten bu ülkede artık parası, gücü olan herkes istediğini yapar. Ki buna izin verileceğini sanmıyorum. 

İnşaatı durdurması gereken Marmaris Belediyesi, denetleme görevi yine kendisinde olduğu için biri şikayet edecekse bunu yine Marmaris Belediyesi'nin yapması gerekiyor herkesten önce. Marmaris Belediyesi sorumluluklarını yerine getirmiyorsa onu da denetlemesi gereken Muğla Büyükşehir Belediyesi. Yiyin efendiler yiyin, siz topu başkalarına atıp, vatandaşı bürokrasi oyunlarıyla oyalarken ekosistemin de, milli parkın da, doğanın da...