Muğla'nın Menteşe ilçesindeki Kurşunlu Camii restore ediliyor. Menteşe Beylerinden Esseyyid Şücaedin tarafından 1493-94 yıllarında yaptırıldığı bilinen ve Menteşe ilçe merkezinde kentin simgelerinden olan Kurşunlu Camii, Anıtlar Kurulu tarafından 1993 yılında tescillendi. Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 8054 ve 6888 sayılı kararları gereği caminin restorasyon ve çevre düzenlemesi işi Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 24.10.2019 tarihinde ihale edildi. Yüklenici firma ile imzalanan sözleşme gereği 2020 Aralık ayında caminin yeniden hizmete açılması planlanıyor.

Kurşunlu Camii'nin Tarihi Önemi

OTOBÜSTE RAHATSIZLANAN YOLCUYU ŞOFÖR HASTANEYE YETİŞTİRDİ OTOBÜSTE RAHATSIZLANAN YOLCUYU ŞOFÖR HASTANEYE YETİŞTİRDİ

Kurşunlu Camii, Menteşe Balıbey Mahallesinde bulunan Osmanlı dönemine ait camiidir.  1493 tarihinde Menteşe beylerinden Esseyyid Şucâeddîn Bey’in isteği üzerine yaptırılmıştır. Mimarisi klasik Osmanlı mimarisi özelliği taşır. Cami olarak kullanıma açılmadan önce 30 derslikli medrese olarak hizmet vermiş olan camii şimdi görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. 1900’de Şerif Efendi tarafından son cemaat yeri eklenmiş, minaresi de aynı yıllarda Hacı İsmail tarafından yapılmıştır.

Kurşunlu Camisi’ni diğer camiilerden ayıran en önemli özelliği 1853 yılında gördüğü tamir sırasında kubbesinin kurşunla kaplı olmasıdır. Kurşunlu camisi 510 yıllık bir tarihe sahiptir. Birçok bakımdan onarımdan geçmiş günümüze gelmiştir. Camii içinde yer alan kalem işi süslemeler Rodos’tan getirilen kök boyalarla işlenmiştir. Caminin içinde bulunan Kâbe ve yelkenli gemi resimleri görülmeye değerdir. Düzgün kesme taştan örme beden duvarları Selçuklu Mimarisi özelliği taşımaktadır. Kurşunlu Camisi Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde yer almaktadır.

Osmanlı’nın bu topraklara hakim olduğu dönemlerinde yapılan son derece değerli bir eserdir.