Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Menteşe Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatının ve dayanak imar durum belgesinin iptali için açılan dava Muğla 1. İdare Mahkemesi 2022/178 Esas numarası ile derdesttir. Ruhsat iptal davasına Muğla Barosu Başkanlığı ve Deştin Köyünde yaşayan 4 Hemşehrimiz tarafından Davacılar yanında, Muğla Çimento San. Ve Tic. A.Ş. tarafından davalı Belediye yanında katılma isteminde bulunulmuş olup katılma talepleri henüz karara bağlanmamıştır.

ÇED OLUMLU KARARINA AÇILAN DAVA

Öte yandan ÇED OLUMLU kararının iptali talebi ile Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açılan iptal davası ise Muğla 2. İdare Mahkemesi 2022/140 Esas numarası ile derdesttir. Bahse konu ÇED İptal davasına Menteşe Belediye Başkanlığı ve Deştin Köyünde yaşayan 4 Hemşehrimiz tarafından davacılar yanında katılma talebinde bulunulmuş olup bu talepler mahkemece kabul edilmiştir. Çed İptal Davasına ayrıca Muğla Barosu Başkanlığı tarafından Davacılar yanında, Muğla Çimento San. Ve Tic. A.Ş. tarafından davalı Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı yanında katılma isteminde bulunulmuş olup bu talepler inceleme aşamasında bulunmakla henüz mahkemece bir karar verilmemiştir.

RUHSAT İPTALİ İÇİN SAVUNMA SUNULDU, ÇED İPTALİ SAVUNMA SUNUMU AŞAMASINDA

Her 2 dava dosyasında da yürütmenin durdurulması talep edilmiş olmakla birlikte mahkemelerince Yürütmenin Durdurulmasına ilişkin istemlerin davalı idarelerin savunmalarının alınmasından sonra incelenmesine karar verilmiştir. Ruhsat İptali talepli dosyaya savunma sunulmuş, Çed İptali dosyasında ise savunma sunumu aşamasındadır. Taleplere ilişkin mahkemelerince karar verildiğinde kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir.

"YARGILAMA SÜRERKEN FAALİYETLERİN BAŞLAMASINI KAYGIYLA İZLİYORUZ"

YANGINDA MÜDAHALE EDERKEN PATLAMA YAŞANDI YANGINDA MÜDAHALE EDERKEN PATLAMA YAŞANDI

Açılan davalara ilişkin gelişmeler bu aşamadayken yargıya taşınan bu konuda, Çimento Fabrikasını kurmaya çalışan şirket tarafından inşai faaliyete başlamaya yönelik adımlar atıldığı, fabrikanın inşa edilmesi için yapılan anlaşmanın basına yansıdığı ve bu itibarla yargılama sürerken zarar doğurucu faaliyetlerin başlaması ihtimalinin ortaya çıktığı kaygıyla izlenmektedir.

Çimento fabrikası kurulacağı yönünde duyumlar alındığı andan itibaren başlayan kamuoyu tepkisinin, Muğla halkının ve bölgedeki köylülerin yaşam alanlarını savunma mücadelesi ve böyle büyük ve kirletici bir entegre tesisin çevreye ve tüm canlı yaşamına vereceği zararları ortadayken açılan davaların sonuçlarını beklemeden yatırım yapma telaşı içinde olan yatırımcı firma girişimlerine karşı mücadelemiz ve hukuksal sürecimizin devam etmektedir."

Kaynak :AltarZeyhan