Menteşe Kent Konseyi 65 Yaş ücretsiz ulaşıma yönelik açıklamalarda bulundu.

MENTEŞE'DE KAMYON YAN YATTI: 2 YARALI MENTEŞE'DE KAMYON YAN YATTI: 2 YARALI

"BU HAK TARTIŞMAYA AÇILMAMALI"

Menteşe Kent Konseyi tarafından son günlerde yeniden gündeme gelen ve çıkacak yasa tasarısı ile kısıtlama öngörülen 65 yaş üzeri vatandaşların şehir içinde ücretsiz ulaşım hakkı ile ilgili olarak açıklama yapıldı. Açıklamada ekonomik sıkıntıların nedenini 65 yaş üstü vatandaşlara bağlamamak gerektiği belirtilerek, "Sorunun temel kaynağı ülkede yaşanan pahalılık, tüm girdi maliyetlerinin kısa süre içinde olağanüstü artması, denizcilik sektöründe kullanılan akaryakıttan alınmadığı halde toplu taşıma esnafının kullandığı akaryakıttan alınan özel tüketim vergisinin (ÖTV) yüksekliğidir" diye ifade edildi.

"LÜTUF DEĞİL, UZUN YILLAR VERİLEN HİZMETİN SONUCU"
Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Değerli hemşehrilerimiz, son günlerde yeniden gündemde olan ve önümüzdeki günlerde TBMM’ne geleceği düşünülen yasa tasarısında kısıtlama öngörüldüğü öğrenilen 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın şehir içinde ücretsiz ulaşım hakkı ile ilgili olarak Menteşe Kent Konseyi görüşünün bir kez daha kamuoyu ile paylaşılması gereği doğmuştur. Bilindiği üzere, her bir yurttaşımız doğduğu andan itibaren gerek doğrudan ve dolaylı vergilerle, gerekse evde, tarlada, askerlikte, hastanede, okulda kısacası hayatın her alanında ülkeye fazlasıyla hizmet etmektedir. Buna karşılık bu hizmetlerinin karşılığını, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi alamadığı açıktır. Bu anlamda, 65 yaş üzeri yurttaşlarımıza tanınan şehir içi ücretsiz ulaşım hakkının bir lütuf olmadığı, aksine bu ülkeye çok uzun yıllar verilen hizmetin sonucu kazanılmış doğal ama küçük bir hak olduğu unutulmamalıdır.

"EKONOMİK SIKINTILARIN NEDENİ 65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR DEĞİL"
"Toplu ulaşım esnafının, yaşadıkları ekonomik sıkıntıların nedeni 65 yaş üstü büyüklerimize tanınmış ücretsiz ulaşım hakkı değildir. Menteşe Kent Konseyi’nin 09 Temmuz 2019 günü düzenlediği ulaşım forumunda, şoför esnafının dile getirdiği gibi sorunun temel kaynağı; ülkede yaşanan pahalılık, tüm girdi maliyetlerinin kısa süre içinde olağanüstü artması, denizcilik sektöründe kullanılan akaryakıttan alınmadığı halde toplu taşıma esnafının kullandığı akaryakıttan alınan özel tüketim vergisinin (ÖTV) yüksekliğidir."

"MUĞLA'DA ULAŞIMIN YÜZDE 80'İ ÖZEL SEKTÖRDE"
"Bir diğer önemli neden de, Muğla’da ulaşımın sadece yüzde 20’si kamu eliyle sürdürülürken yüzde 80’inin özel sektör eliyle yapılmasıdır. Sonuç olarak; 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın ücretsiz ulaşım hakkı, sosyal devlet olmanın bir gereği; ülkemize yıllarca vermiş oldukları emeğin ve ödedikleri vergilerin hak edilmiş karşılığıdır. Bu nedenle bu hak tartışmaya açılmamalı, büyüklerimizin rencide edilmesine izin verilmemelidir. Sorunun altta yatan temel nedenleri düzeltilmeli; toplu taşıma esnafının vergi yükü azaltılmalıdır. Denizcilere tanınan muafiyet toplu taşıma esnafına da tanınmalı, toplu taşıma esnafının kullandığı akaryakıttan alınan ÖTV kaldırılmalıdır. Ulaşımın her vatandaşın doğal hakkı olduğu gerçeğiyle kamucu, halkçı ulaşım modelleri geliştirilmeli, ulaşımın özel sektör üzerinden sürdürülmesi uygulaması gözden geçirilmelidir. Ulaşım filosundaki kamu-özel sektör oranı hızla kamu lehine arttırılmalıdır. Yeni açılacak hatlar özel sektöre devredilmemeli, Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmelidir. ‘Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır’ Mustafa Kemal Atatürk.”