MENTEŞE'DE TOPUKLU EFE GÖREVE HIZLI BAŞLADI! İŞTE İLK İCRAATI MENTEŞE'DE TOPUKLU EFE GÖREVE HIZLI BAŞLADI! İŞTE İLK İCRAATI

Gürün, "Önceden bir bakan geldiği zaman programı tüm belediyelere bildirilirdi. Şimdi bu program gelmiyor. Biz kulaktan bakan geliyormuş diye duyuyoruz. Büyükşehir belediye başkanı olarak benim programdan haberim yok. Vatandaşta bir imar affı beklentisi var. Bu nedenle Muğla'da kaçak yapılaşma çok fazla arttı. Bakanın acilen bu konuda bir açıklama yapıp ikinci bir imar affı olmayacağını halka söylemesi gerekiyor" diye ifade etti.

GÜMÜŞ: "GÜNDEMİMİZ KAÇAK YAPILAR VE İMAR"

Muğla'daki CHP'li belediye başkanlarının katıldığı değerlendirme toplantısında konuşan ev sahibi Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, "Muğla Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde Muğla'da CHP'li belediye başkanlarımızla son seçimlerden sonra her ilçede belli aralıklarla bir araya geliyoruz. Çalışmalarımızı değerlendiriyoruz. Belediye olarak yaşadığımız sıkıntılarla ilgili mevzuat ve değişen yönetmeliklere yönelik toplantılar yapıyoruz. Kaçak yapı ve imar konusu gündemimizin başında yer alıyor. İmar affı sonrası artan kaçak yapılarla mücadeleye ödün vermeden devam ediyoruz. Bakanlıktan da üzerimizde bu konuda büyük baskı var" diyerek CHP'li belediye başkanlarının yangınlarda verdiği mücadeleden bahsetti.

KARACA: "BELEDİYEMİZE 28 MÜFETTİŞ GELDİ, ÜZERİMİZDE BÜYÜK BASKI VAR"

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, "Son günlerde üzerimizde büyük bir baskı var. Fethiye Belediyesi'ne 28 müfettiş geldi. Uzman arkadaşlarımızla hata yapmamak için detaylı bir şekilde karşılıklı konuşuyoruz. Fethiye'de Mart'ın sonunda ilk kez sezon başladı. Şuan otellerimizin çoğu yüzde 85 dolu. Ukrayna'daki savaş dezavantaj olduğu kadar avantaja da döndü. Ukrayna'dan kaçanlar Fethiye'ye yerleşiyor, ilçemizden yer alıyorlar. Mayıs 15'ten sonra İngiltere'den ciddi bir akım bekliyoruz. Biz de mesai kavramı gözetmeden 7/24 çalışıyoruz" dedi.

AHMET ARAS: "BAYRAMDA BEKLENEN TURİZM HAREKETLİLİĞİNİ YAŞAYAMADIK"

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Toplantılar çok faydalı oluyor. Sorunları ve çözüm önerilerini konuşuyoruz. Ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. Ekonomik açıdan zor durumdayız. Muğla'ya pandemi ile birlikte büyük bir talep var. İktidarın rantçı politikaları devam ediyor. Kamu arazilerinin satışlarında bunları görüyoruz. Mücadelemiz sürüyor. Koylarımızın korunması ile ilgili de büyük bir mücadele veriyoruz. Turizm sezonu açıldı. Bayramda beklenen hareketi yaşayamadık. Umarım Haziran ile birlikte turizm daha iyi olacaktır" diye konuştu.

UÇAR: "DATÇA'DA KAÇAK YAPI SAYISI 700"

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, "Toplantıların bize büyük faydası oluyor. 40 milyonluk bütçe ile Datça'ya yetişmeye çalışıyoruz. Kağıt üzerinde 24 bin nüfusumuz fakat yıllık baktığınızda her ortalama 80 bin kişi var ilçede. Datça'da kaçak yapı sayısı son imar affı ile 700'e çıktı. Bakanlığın bir an önce vatandaşlara imar affı olmayacağını söylemesi gerekiyor. Muğla'mıza hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor. Başarıyı yakalayabilmek için birlik içinde olmaktan mutluyum" dedi.

TOKAT: "EKONOMİ KÖTÜ AMA BİZ, NEFESİMİZİN YETTİĞİ KADAR YATIRIMLARIMIZI TAMAMLAMAYA KARARLIYIZ"

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise, "Türkiye'de köy sayısı en fazla olan ilçeyi yönetiyoruz. Sorumluluğumuz çok fazla. Milas potansiyelinin farkına vardı. Bunu ilçemizdeki herkes fark etti. Ortak bir akıl oluşturduk. Şuan doğalgaz çalışmaları başladı. Kırsala ise bu ekonomik durumla yeteri kadar yatırım yapmamız çok zor. Devletin resmi nüfusa göre verdiği pay ile idare etmek zorundayız. Fakat bahanemiz bunlar olamaz. Ne olursa olsun elimizden geleni yapacağız. Nefesimiz yettiği kadar yatırımlarımızı tamamlamaya kararlıyız" ifadelerini kullandı.

"VATANDAŞ İMAR AFFI BEKLİYOR, ÇOK MAĞDURUZ, AÇIKLAMA BEKLİYORUZ"

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, "Marmaris özelinde son 2 yıldır üst üste ciddi badirelere maruz kaldık. Bunların üstesinden geliyoruz. İmarla ilgili akıl alır gibi bir durum söz konusu değil. Bakanın acilen açıklama yapması gerekiyor. Bir yerde yıkım yapıyoruz. 50 metre ileride kaçak inşaat yapılıyor. Vatandaş büyük bir beklenti içine imar affı konusunda. Çevre ve Şehircilik Bakanı bu konuda açık olarak söylemde bulunması gerekiyor" diye konuştu."

"EN FAZLA VERGİ ÖDEYEN 18'İNCİ KENTİZ, ALDIĞIMIZ YATIRIMDA İSE 34'ÜNCÜ SIRADAYIZ"

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün şu ifadeleri kullandı: "Burada bulunan 6 belediye başkanımız Muğla nüfusunun yüzde 70'ine hizmet veriyor. Büyükşehir ana konularda görevli. Altyapı, su, ulaşım gibi konularla ilgili kararlar alan br kurumuz. Büyükşehir olarak 2014-2021 yılları arasında 3 milyardan fazla yatırım yaptık. Bu Muğla'da şimdiye kadar yapılan yatırım olarak en büyük yatırım. Merkezi hükümetin bizden aldığı vergi payına bakarsak, aldığımız ile verdiğimiz arasında büyük bir oran farkı var. 2021 yılında Muğla 5 milyar 931 milyon lira vergi ödedi. Yüzde 0,51'ini veriyoruz. Biz 18'inci sıradayız. En fazla vergi veren 18'inci kentiz. Muğla'ya 2021 yılında 384 milyon 186 bin lira yatırım yapıldı. Merkezi hükümetten yatırım alma konusunda ise 34'üncü sıradayız. Trabzon'da mesela bunun tam tersi. Bu bir adaletsizlik. Muğla bunu haketmiyor. Muğla ne veriyor, ne alıyor lütfen inceleyin. Bizim beklediğimiz yatırımlarla ilgili İller Bankasından yeteri kadar finansman alamadık. Bodrum, Fethiye, Ören şantiyeye döndü. Eskiden bir şey yapılmıyordu deniliyor. Krediyi almak için 3,5 sene çalıştık. Yapılacak çok işimiz var. Kanalizasyon ve arıtma ile ilgili çalışmalarımız tüm ilçelerimizde bitecek. Hangi parti olduğuna bakmadan nerede ihtiyaç varsa orada çalışmayı başlatıyoruz."

"ÖNCEDEN BAKANIN MUĞLA PROGRAMI BİZİMLE PAYLAŞILIRDI, ŞİMDİ BAKANININ GELECEĞİNDEN BENİM HABERİM BİLE OLMUYOR"

"Biz önceden bir bakan geldiği zaman programı tüm belediyelere bildirilirdi. Şimdi bu program gelmiyor. Biz kulaktan bakan geliyormuş diye duyuyoruz. Büyükşehir belediye başkanı olarak benim programdan haberim yok. Sorunlarımızı ve taleplerimizi önceden iletirdik. Şuan bu yok. Niye yapılıyor diye soru sormak gerekiyor. Bu olmaz arkadaşlar. Bizim kanalizasyon ve arıtma ile ilgili sorunlarımız ana hatlarıyla çözüldü. Fakat su ile ilgili aldığımız miras oldukça defolu. Fransız Kalkınma Ajansı ile 230 milyon Euroluk anlaşmaya vardık. 3A kredi notu ile bu krediyi almaya hak kazandık. Fakat Cumhurbaşkanı hala onaylamadı. Su altyapısının revizyonu ve yenilenebilir enerji için proje sunduk, almamız gereken bu krediyi alamadık. Bu sene iyi ki yağmur yağdı diyoruz. Yağmasa ne yapacaktık bilemiyorum. Bunun onaylanması gerekiyor."

İkinci imar affı bekleniyor iddiaları sonrası özellikle turizm bölgelerindeki belediye başkanlarımız mağdur. Bakanın çıkıp ikinci affın olmayacağını söyleyip halkı uyarması gerekiyor. İki dakika içinde söylenecek br söz. Sakın kaçak inşaat yapmayın, imar affı yok demiyorlar. Vatandaş kaçak yapı yapıyor, belediye başkanları peşinden koşmaya devam ediyor."

"BU YAZ KARAVANLA İLGİLİ BÜYÜK ENDİŞEM VAR"

"Karavanla ilgili büyük endişem var. Türkiye'nin her yerinde karavan imalatı yapılıyor ve şuan onlar Muğla'ya sefere hazırlanıyor. Yüzlerce karavan Muğla'ya gelecek. Bu ekonomide çadır turizmi artacak. Her türlü ihtiyacını orman içinde karşılayacak. Bakanlığa 2 yazı yazdık karavanla ilgili. Bununla ilgili hukuki bir altyapı oluşturulmalı. Bununla baş edemeyiz dedim. Benim endişelerim inşallah doğru çıkmaz.

Akyaka'da uzatılan bir bayramda Akyaka'da su ve ekmek bulunamadı. Temin edilemedi. Ormanlarımız büyük bir çöplük haline geldi."

Kaynak: AltarZeyhan