Üzümlüoğlu, tarlaların ve yolların sular içinde kalmasının en büyük nedeninin vatandaşlar tarafından yapılan kaçak dolgular olduğunu belirtti ve, "Burası Mayıs ayında göçülüp, Ekim sonunda merkeze göçülen yazlık bir yayladır. Kışın çok rutubetlidir. Yaşamaya uygun değildir" ifadelerini kullandı.

MUĞLA’DA YIKALACAK HASTANEDEYE BOYA BADANA ÖDENEĞİ MUĞLA’DA YIKALACAK HASTANEDEYE BOYA BADANA ÖDENEĞİ

VATANDAŞLAR TARAFINDAN YOLLARA YAPILAN DOLGU SU TUTMASINA NEDEN OLUYOR

Üzümlüoğlu, "Karabağlar Yaylası'nda vatandaşlar yağışlı aylarda evlerine kolay ulaşım için yollara dolgu yapıyor. 1,5 metre yüksekliğe ulaşmış dolgu yapılan yollar var. Bu nedenle tarlalar yollardan aşağıda kalıyor ve sular mevsiminde tahliye edilemiyor. Tarım yapılamaz hale geliyor. Üretim gecikiyor. Ayrıca bu dolgular suların düdenlere ulaşmasını engelliyor ve yollar da sular içinde kalıyor. Devlet kurumları bu uygulamalar konusunda denetimlerini sıklaştırmalı. Özellikle son yıllarda dışarıdan gelerek yaylada ikamet eden dostlarımıza bölgenin geleneksel ve doğal yapısına uymalarını rica ediyoruz" dedi.

YAZIN YOL, KIŞIN SU TOPLAMA GÖREVİ GÖRÜYOR

3'üncü Derece Kentsel ve Doğal SİT alanı olan Karabağlar Yaylası kapalı havza ve göllenme bölgesi konumundadır. Bu özelliği ile içinde barındırdığı, bizim yol olarak gördüğümüz yerler kışın su toplama, yani dere ve çay vazifesi görmektedir. Yaylaya Kötekli, Yeniköy, Ortaköy ve Sece bölgelerinden kışın sular akmaktadır. Bu sular irimlerden geçerek Düğerek Çayırı, Karaçayır'a ulaşmaktadır. Burada biriken sular, düdenler vasıtası ile tahliye edilmektedir. Bölgede 6 adet düden bulunmaktadır. Bunların 3 tanesi kısmen, 3 tanesi ise çöp ve moloz atıkları nedeniyle tahliye göreini yapamamaktadır. Düğerek çayırındaki faaliyetteki düdenimiz şuan en önemli tahliye noktamızdır. Düğerek çayırında bulunan düdenin kapağı, ilgili kurumlarca kontollü bir şekilde çalıştırılmaktadır. Diğer düdenlere bir müdahale söz konusu zaten değil" diye konuştu.

ALTYAPI VE ASFALT YAPILAMAZ

Üzümlüoğlu şu ifadeleri kullandı: "Koruma altında olan Karabağlar Yaylası'nda yazın yol, kışın toplayıcı su kanalı görevi gören yollarda doğal kotu geçecek asfalt, beton, parke, dolgu ve benzeri çalışmalar yapılması yasaklanmıştır. Altyapı gibi bir çalışma zaten söz konusu değildir. Çok sorulduğu için söylüyorum. Yaylaya doğalgaz gelme şansı yok. Şuan asfaltlı olan yayla yollarının tarihi çok eskiye dayanıyor. Yeni değil. Bu asfalt yollar da suyun çayıra tahliyesini zorlaştırıyor. Biz bu asfaltlara karşıyız. Şuan izin verilmiyor zaten"

"KARABAĞLAR KIŞLIK EĞİL YAZLIK BİR YAYLADIR, KIŞIN KALMAK SAĞLIK AÇISINDAN UYGUN DEĞİLDİR"

"Burası Mayıs ayında göçülüp, Ekim sonunda kışlıklar hazırlanarak merkeze göçülen yazlık bir yayladır. Kışın çok rutubetlidir. Ayrıca sağlık açısından da uygun değildir. Yaylamızın en önemli özelliklerinden olan ve bir çok endemik bitki ile hayvan türlerini içinde barındıran, koruyan kesiklerimizin bozulması halinde yaylamız özelliğini büyük ölçüe yitirecektir. Bu şekilde cazibesini kaybeder. Menteşe'den -8 metre aşağıda kalarak Türkiye'de inilen tek yayla özelliği ile Karabağlar Yaylası'nı hep birlikte korumamız gerekiyor. Ayrıca şuan yaylanın UNESCO Kültürel Peyzaj Alanı olarak ilan edilmesi için çalışmalarımız sürüyor."

Kaynak: İHA