- Haberler
- Ekonomi
- Merkez Bankası açıkladı, Bakan Şimşek değerlendirdi: Uyguladığımız program işe yarıyor
Merkez Bankası açıkladı, Bakan Şimşek değerlendirdi: Uyguladığımız program işe yarıyor
TCMB, Haziran 2025 dönemine ilişkin sektörel enflasyon beklentilerini yayımladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten konuya ilişkin önemli açıklamalar geldi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentilerinin piyasa katılımcıları için yüzde 24,6'ya, reel sektör için yüzde 39,8'e ve hane halkı için yüzde 53'e gerilediğini açıkladı. Ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten önemli değerlendirmeler geldi.
TCMB SEKTÖREL ENFLASYON BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADI
TCMB'nin açıkladığı verilere göre haziranda 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri, piyasa katılımcıları için 0,5 puan azalarak yüzde 24,6, reel sektör için 1,2 puan gerileyerek yüzde 39,8 ve hanehalkı için ise 6,9 puan düşerek yüzde 53 oldu. Gelecek 12 aylık dönemde enflasyonun düşeceğini bekleyen hanehalkı oranı, geçen aya göre 2,9 puan artışla yüzde 30,7 olarak gerçekleşti
‘UYGULADIĞIMIZ PROGRAM ETKİLİ VE KARARLI BİR ŞEKİLDE HEDEFE İLERLİYOR’
Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Haziranda enflasyon beklentileri tüm kesimlerde geriledi. Hanehalkının 12 ay sonrası enflasyon beklentisi bir önceki aya göre 7 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 19 puan azaldı. Reel sektör ve piyasa katılımcılarının enflasyon beklentilerinde de düşüş devam etti. Hanehalkı ile piyasa beklentileri arasındaki farkın yaklaşık 6 yılın en düşük seviyesine inmesi, enflasyon ataletinin kırılması açısından önemli bir gelişmedir. Beklentilerdeki bu iyileşme uyguladığımız programın etkili ve kararlı adımlarla hedefine doğru ilerlediğini gösteriyor. Jeopolitik gerginliklerin azalmasıyla petrol fiyatları geriliyor. Enflasyondaki düşüşün devam etmesiyle yurt içi finansal koşullar reel sektör için daha destekleyici hale gelecektir”
Bakmadan Geçme





