Muğla ve yakınlarına yolunuz düştüğünde mutlaka uğramanız gereken adreslerden birisi olan Uyku Vadisi hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazıda derledik!

Uyku Vadisi Adını Nereden Alıyor?

İnsanın on ilâ on beş dakikalık bir yürüyüşle bütün içsel sıkıntılarını bir kenara bırakabildiği; tabir-i caizse detoks etkisini iliklerine kadar hissettiği Uyku Vadisi, adının hakkını veren bir huzur cenneti. Tabii, isminin de bir hikâyesi var elbet. Osmanlı döneminde, malî durumu oldukça iyi olan bir Yahudi köyünün yerleştiği rivayet edilen bu bölgeye bir eşkıya grubu dadanır. Varlıklı ailelerin evlerini soyan haydutlar bir müddet kolluk kuvvetlerine izlerini kaybettirmeyi başarır. Ancak bir ağacın altında uyuyakalan haydutlar, yakalandıklarında "Böyle bir cennete gelip de tatlı bir uykuya dalmamak mümkün mü?" demekten başka çare bulamaz.

Uyku Vadisi'nde Ne Yapabilirsiniz?

Uyku Vadisi'nde her şeyden önce sizi muazzam bir yürüyüş güzergâhının beklediğini söylemek gerek. Karia Yolu, hakkında ne söylenirse söylensin; ne yazılırsa yazılsın eşine az rastlanır ve tarifi zor yapılır bir yürüyüş rotasıdır. Hamza Bey Çayı'nın neredeyse dibinde yer alan Uyku Vadisi trekking ve doğa yürüyüşleri yapılmaya müsait coğrafi konumunun yanı sıra sincapları görmenin mümkün olduğu Sincap Kayalıkları ile de keyifli anlar vaat ediyor. Derin bir vadi olan Uyku Vadisi, tam içinde akan bir çay ve o çayın yakınında da 500 metrelik bir hacme sahip bir mağarayı barındırıyor. Böylece pek çok farklı doğal güzelliği tek bir potada eritmeyi başaran, eşine benzerine zor rastlanır bir destinasyon olma niteliği kazanıyor.

Uyku Vadisi'nden Mağaraya Giriş

İki farklı şekilde Uyku Vadisi'ndeki mağaraya giriş yapmak mümkün. İlk güzergâh, bölgenin meşhur alabalık çiftliğinden itibaren dere boyunu izleyecek şekilde yürüyerek son yıllarda turizme açılmış olan mağarasına gidişi mümkün kılan yokuş yukarı yönelmeyi kapsıyor. İkinci güzergâh ise iki kilometrelik bir araç yolunu takip ettikten sonra 300 metrelik bir inişi içeriyor ve alabalık çiftliğine sapmadan, Manastır Dağı'nın vadiye bakan yamacına doğru ilerleyerek orman yoluna girmeyi gerektiriyor. Mağaranın ağzının oldukça geniş olduğunu, başlangıçta da bir o kadar geniş bir salona açıldığını söylemek mümkün. İçeri girdikten sonra sol tarafta "yarasa galerisi" isimli büyük bir galeri yer alıyor ve bu alanda yarasalar oldukça fazla bulunuyor. Sağ tarafa doğru yönelen yokuş takip edildiği taktirde dar bir geçitten geçilerek küçük havuzcukların yer aldığı başka bir galeriye ulaşılabiliyor. Bu istikametten sonrası ise profesyonel olmayan mağaracılar için tavsiye edilmiyor…

Uyku Vadisi Nerede?

Milas, Marmaris ve Bodrum gibi tatil denildiğinde ilk akla gelen ilçeleri barındıran Muğla; keşfedilmeyi bekleyen nice güzelliklerle de dolu bir şehir. Bu güzelliklerden birisi olan Uyku Vadisi; lokasyon olarak Muğla'nın Milas ilçesinin Gökçeler Köyü'nde konumlanmış durumda. Ulaşım için en basit güzergâh ise Milas Havalimanı'ndan araçla bu bölgeye gitmekten geçiyor zira Milas Havalimanı ile Uyku Vadisi'nin arası yaklaşık 11 kilometre. Bu da ortalama bir hız ile 20 dakikalık bir zaman dilimine karşılık geliyor.

Bodrum merkezden gitmek isteyenleri ise 45 ilâ 50 dakikalık bir yol bekliyor. D330 karayolu üzerinden, Bodrum merkez ile Uyku Vadisi arasındaki mesafe 40 km olarak belirleniyor. Benzer şekilde Muğla merkezden Uyku Vadisi'ne gitmek istediğinizde ise 25 dakikalık bir mesafe sizi bekliyor olacak.

Kaynak: neredekal.com

MUĞLA'NIN  BU İLÇE MAHALLESİNDE NEDEN EZAN OKUNMUYOR? MUĞLA'NIN BU İLÇE MAHALLESİNDE NEDEN EZAN OKUNMUYOR?