Muğla'da ipekböcekçiliği yeniden canlanıyor
Muğla'da ipekböcekçiliğini yeniden canlandırmak için destek programı başlatıldı. Program kapsamında dut fidanı dikimi, ipekböceği besleme evi kurulumu, eğitimler ve üretim çadırları gibi alanlarda teşvikler veriliyor.
Muğla'da ipekböcekçiliğinin yeniden canlandırılması amacıyla destekler verilmeye başlandı. Destek verilen projeler arasında dut fidanı dikimi, besleme evi ve üretici eğitimi yer alıyor.
MUĞLA'DA İPEKBÖCEKÇİLİĞİ YENİDEN CANLANIYOR
Şehrin kadim üretim faaliyetlerinden biri olan ipekböcekçiliği yeniden canlandırılıyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı destek kapsamında, dut fidanı dikimi, ipekböceği besleme evi kurulumu, eğitimler ve üretim çadırları gibi alanlarda teşvikler verilecek. Söz konusu destek programının hedefi ise ipekböceği üreticilerinin ekonomiye katılımı.
Destek kapsamında, Seydikemer Çobanlar Mahallesi’nde mülkiyeti Büyükşehir’e ait araziye 3 bin 300 dut fidanı dikilirken, aynı alanda 100 metrekarelik bir ipekböceği besleme evi de kuruldu.
'KISA SÜREDE ARTI DEĞER SAĞLAYAN BİR FAALİYET'
Ayrıca Menteşe Belediyesi iş birliğiyle, Bayır Mahallesi Yeşilyurt Mevkiinde 4 bin 600 metrekare, Bayır Mahallesinde ise 12 bin 400 metrekarelik alana dut fidanları dikildi ve bu alanlara da modern besleme evleri inşa edildi.
Desteklerden faydalanan üretici Melahat Yalınkılıç verilen eğitimlerin ardından üretime başladıklarını belirterek, "Belediyemizin verdiği destekle böyle bir ipek böceğine başladık. Belediyemiz bize önce eğitim verdi, sonra yerimizi verdi, bahçemizi verdi. Belediye başkanımıza bize destek olduğu için çok teşekkür ederiz" dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Ziraat Mühendisi Serkan Yılmaz, "Kısa sürede ciddi anlamda mali yönden artı değer sağlayan bir faaliyettir bu. Büyükşehir Belediyesi olarak üreticilerimize yalıtımlı ipek böceği besleme çadırı imkanı sağladık. Hem burada daha modern ve steril bir ortamda bu böceklerin yetiştirilme imkanı sağlanmış oluyor. Büyükşehir Belediyemizin tarım arazilerinin dut fidanlarının dikimlerini yaptık. Böylelikle üreticilerimiz hayvanları beslemede kullanabilecek yaprağa ulaşımda da zorluk yaşamıyor. Bu alternatif tarım modelinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesinin çalışmalarınıza devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Bakmadan Geçme





