Muğla Haberleri

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı: Yerel Esnaftan Alışveriş Yapalım

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi tarafından odanın çalışmalarının değerlendirildiği toplantı düzenlendi. Muğla merkezdeki gazetecilerle bir araya gelinen toplantıda Oda Başkanı Mustafa Ercan, vatandaşlardan zincir mağazalar yerine özellikle pandemide zor durumda kalan yerel esnaftan alışveriş yapılması gerektiğini söyledi. 5 ürüne coğrafi işaret aldıklarını, 8 ürün için ise çalışamaların sürdüğünü belirten Ercan ayrıca, Menteşe İkizce Mahallesinde yapılacak olan Yörük Köyü Projesinde sona gelindiğini, önümüzdeki süreçte ilk kazmanın vurulacağını belirtti.

Abone Ol

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Ercan şu ifadeleri kullandı: "2021 yılı Ocak ayından bu güne ilimiz ekonomisini değerlendirmek istedik" diyerek sunum yaptı. Ercan sunumda, "Odamız 137 yıllık bir oda. 1884 yılında kuruldu. Odamız 8 ilçede 8 bini aşkın üyeye hizmet vermektedir. Yatağan, Ortaca ve Datça'da temsilciliklerimiz bulunuyor. Odamız tarafından; Muğla Saraylısı, Muğla Köftesi, Muğla Göce Tarhanası, Muğla Beyaz Mermeri, Kavaklıdere Cevizi coğrafi işaret aldık. Bu ürünlerin ticareti konusunda çaba göstermemiz gerekiyor. Ula Sarımsağı, Dalyan Narı, Gökova Susamı, Muğla Kebabı, Muğla Simidi, Datça Nurlu Bademi, Elcik Soğanı ve Dalaman İnciri için coğrafi işaret çalışmalarımız devam ediyor. Coğrafi işareti Türkiye'de almak yetmiyor. Avrupada da almak lazım.

MUTSO olarak Muğla-İzmir karayolunda Zeytinpark'ı hayata geçirdik. Burada yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerimizin tanıtımı yapılıyor. Vatandaşlarımızdan orayı ziyaret etmelerini istiyoruz. Ayrıca oda olarak algari.com ile Zeytinpark'taki ürünlere ulaşılabiliyor."

"KARİA YOLU YÜRÜYÜŞ LEVHALARI YANGINLARDA ZARAR GÖRDÜ"

"Avrupa İşletmeler Ağı (COSME): İhracat yapan ya da yapma potansiyeli olan üyelerimize avrupa işletmeler ağını anlatıyoruz. Bu ağa katılan firmalarımız buraya katılarak avrupadaki işletmelerle iletişim sağlıyor.

Karia Yolu: 840 kilometre uzunlukla Türkiye'nin en uzun yürüyüş yolu ilimizde bulunuyor. Yangınlarda yürüyüş yolu levhaları zarar gördü. Hasar tespit çalışmalarını başlattık.

Apiterapik ürünler işleme merkezi: Arı sütü, polen, arı zehri, propolis gibi apiterapik ürünlerin üretilmesinin Muğla ekonomisine ve kalkınmasına ivme kazandırcağını düşünüyoruz. Projeye büyük bir ekonomik destek geldi."

"YÖRÜK KÖYÜ PROJESİNDE SON AŞAMAYA GELDİK"

Yörük Köyü Dırlavan: İkizce Mahallesinde kurulacak olan proje ile yörük kültürüne ait ögelerin turizme kazandırılmasını istiyoruz. Akçaova'daki yere Yörük Köyü yapalım dedik. Orman burada defans yaptı. Ormanla bu konuda mahkemeliğiz. Yer sorununu çözemediğimiz için projeyi başka bir yere aldık. Şimdi Dırlavan'da yaşayan bir köy yapacağız. Bize bu bölgede bir arazi tahsis edildi. Son aşamaya geldik. Önümüzdeki günlerde kazma vurulacak.

Muğla Park Unesco ile Yatağan, Menteşe ve Ula'nın kültür envanteri çıkarılacak. Valimiz Orhan Tavlı çalışmanın 13 ilçede yapılmasını istedi. bu konuda çalışamalarımız devam ediyor.

Dijital Göçebelik: İnsanlar dünyayı gezip uzaktan çalışıyor. Vatandaşların bir lokasyona bağlı kalmadan para kazanmaları için böyle bir çalışma başlattık.

Muğla'nın Minik Yazarları: İlkokul öğrencilerinin günlüklerini kitap haline getirdik. Yazar olmaları için bir motivasyon sağlamaya çalıştık."

"YEREL ESNAFIN HAKKINI GASP EDEN ZİNCİR MARKETLERLE İLGİLİ ANKARA'DA GÖRÜŞMELERDE BULUNDUK"

Ercan, meslek liseleri ile ilgili çalışmalara değinerek, odanın elini taşın altına koyması sonucu öğrenci sorunu yaşayan Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenci sayısının yüzde 250 arttığını belirtti.

Mustafa Ercan, "Üyelerimizin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmelerini sağladık. Üyelerimize 36 milyon finansman kaynağı sağladık. Kira konusunda dükkan sahiplerine bir çok kez çağrıda bulunduk" diye konuştu.

Başkan Ercan, "Zincir marketlerde temel ihtiyaç malzemelerinin dışındaki malzemelerin satılmaması için bakanlıkla görüştük. Ayrıca yine zincir marketlerin kentin 20 kilometre uzağına açılabilmesi için talebimizi ilettik. Küçük yerel esnafın hakkı gasp ediliyor. Tabiki lobileri çok güçlü. Bizi dinlediklerini bil zannetmiyorum" dedi.

"ZİNCİR MARKET YERİNE YEREL ESNAFTAN ALIŞVERİŞ YAPALIM"

Ercan konuşmasının sonunda ise, "Vatandaşlarımızdan zincir mağazalar yerine yerel mağazalardan alışveriş yapmalarını öneriyorum. Büyük marketlerin kazandığı paralar, il dışına, hatta yurt dışına gidiyor. Pandemide zor durumda kalan esnafımızın desteklenmesini istiyorum" dedi.

Ercan, "Asgari ücret konusunda dengenin doğru kurulması için, asgari ücret belirlenirken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin karar alınırken sürecin çinde olmasını istiyoruz. Bunun dışında odamızın çatısına yapılacak güneş enerjisi paneli sisteminin 5,5 yılda kendisini amorti edeceğini düşünüyoruz. O tarihten sonra büyük bir ekonomik tasarruf sağlayacağız. Son olarak Akkaya Yerkesik arasında bir bölgenin lojistik sanayi bölgesi olması için çalışma başlattığımızı belirteyim" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA