MUĞLA’DA HAYALLER GÖKYÜZÜNDE MUĞLA’DA HAYALLER GÖKYÜZÜNDE

Muğla Valisi İdris Akbıyık, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 1. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Akbıyık, mesajında, iki büyük depremde 50 bini aşkın vatandaşın hayatını kaybettiğini, 100 bini aşkın vatandaşın ise yaralanıp, evsiz ve yuvasız kaldığını anımsattı.

Yaşanan felaketin milletin yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak tarihe geçtiğini belirtti. Mesajında depremde yapılan yardımları ve çalışmaları anlattı. Yaşanan felaketin milletin yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak tarihe geçtiğini belirten Akbıyık’ın mesajı şöyle:

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli, 11 ilimizi etkileyen asrın felaketi olarak adlandırılan 7.6 ve 7.7’lik iki büyük depremde 50 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 100 bini aşkın vatandaşımız yaralanmış, evsiz ve yuvasız kalmıştır. Bu felaket Aziz milletimizin yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak tarihe geçmiştir.

Deprem felaketinin ilk dakikasından itibaren devlet, millet el ele asrın felaketinin yaralarını sarmak için asrın birlikteliğini sergileyerek tüm imkanlarını seferber etmiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, tüm kurumlarımızla deprem bölgesine yardım ulaştırmak, bölgedeki kardeşlerimize maddi, manevi destek olmak için var gücümüzle çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz. İlimizden afet bölgesinde 8.351 personel ve 1.201 araç ve iş makinesi görev yapmış, 1.345 gönüllü personelimiz kurtarma ve diğer hizmetlerde görev almıştır.Halen 2 iş makinesi ve 5 personel hak sahipliği ve altyapı işlemlerinde görevlerine devam etmektedir.

İlimizden afet bölgesine (içerisinde giyim, hijyen, gıda, su, ısıtıcı, uyku tulumu, battaniye vb.) olmak üzere 1.172 tır yardım malzemesi gönderilmiştir. 401’i yaşam konteyneri olmak üzere toplam 562 konteyner gönderilmiştir. Ayrıca AFAD Lojistik Depomuzdan 2.409 adet çadır ve 12.036 adet çadır içi malzeme gönderilmiştir. AFAD tarafından gönüllü ekiplere ve taşımacılara 17.208 litre yakıt desteği sağlanmıştır. İlimize toplam 53.832 afetzede tahliye olmuş ve konaklamıştır. Halen kendi imkanları ile 24.947 ve misafirhanelerde 269 kişi olmak üzere 25.216 vatandaşımız Muğla ilimizde ikamet etmektedir.

İlimizde KYK yurtlarında ve misafirhanelerde konaklayan 20.312 vatandaşımıza 3 öğün yemek verilmiştir. 58.392 vatandaşımıza psiko-sosyal destek destek verilmiştir. 22.868 vatandaşımız sağlık kurumlarında hizmet almıştır. İlimizden afet bölgesindeki ve ilimizde misafir edilen afetzedeler için 77.500.000 TL si AFAD olmak üzere Belediyelerimiz ve Sosyal Yardımlaşma Vakfımız tarafından 126.842.184 TL harcama yapılmıştır. 

Ülkemizi ve aziz milletimizi derinden etkileyen bu acı felaketlerde kaybettiğimiz canlarımızı unutmadık. 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde, depremlerde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyor, böyle acıların ülkemizde ve dünyada bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum.”