Muğla'nın Ula ile Marmaris  ilçeleri arasındaki Balan dağ serisinde yeni bir endemik bitki türü bulundu. . 'Balan sümbülü'  adıyla bilim dünyasına tanıtılan bitki hakkınsa, Ege Üniversitesi'nden (EÜ) Prof. Dr. Hasan Yıldırım, "70 santimetreye kadar uzayabilen, üzerinde uzun bir salkım şeklinde çiçeklere sahip bir bitki. Bu çiçekler, tomurcukta farklı renkte, olgunlaştıktan sonra farklı renge doğru dönüşen çiçeklere sahiptir" dedi.

3 yıl süren çalışmaların ardından yeni bitkinin 'taksonomik botanik' türü olduğu saptandı. Bilimsel ismi, 'Leopoldia buseana' olan bitki, bilimsel dergi Phytotaxa'da yer alarak dünyaya tanıtıldı. Bitkinin Türkçe ismi, yayılış gösterdiği dağ silsilesinden yola çıkılarak 'Balan sümbülü' oldu.

MARMARİS’TE OTLUK YANGINI, ORMANA SIÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ MARMARİS’TE OTLUK YANGINI, ORMANA SIÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ

'Leopoldia'nın diğer bir adı ile 'Morbaş' cinsinin dünya genelinde 29 türle temsil edildiğini söyleyen Prof. Dr. Yıldırım, "Cinse ait türler Akdeniz Havzası'nda, Orta-Doğu ve Güney Avrupa, Kafkasya ve Güneybatı Asyada doğal bir yayılışa sahiptir. Cinsin çeşitlenme ve gen merkezi,Batı Anadolu ve Ege adalarıdır. Bu bakımdan Muğla ili, 'Leopoldia' cinsi için oldukça önemli bir alandır. Yeni keşfedilen 'Balan sümbülü' ile cinsin dünyadaki tür sayısı 30'a, Türkiyede'de  16'ya yükselmiştir. Türkiye'deki endemik 'Leopoldia' tür sayısı ise 9'a çıkmış oldu. Bu bitkiye isminden de anlaşılacağı üzere 'Leopoldia buseana'yı keşfeden Buse Hanım'ın ismine atfettik. Bu bitkinin enteresan bir şekilde Marmaris'in yakın zamanda büyük yangın geçiren alanlarında, Hisarönü civarında da popülasyonlarını tespit ettik" şeklinde bilgiler paylaştı.