MUĞLA'DA BÜYÜK BİR DEPREMDE ETKİLENECEK YERLER BELLİ OLDU
Muğla ilindeki aktif faylara bağlı oluşabilecek 6.0 ve üzeri büyüklüğündeki depremlerden en fazla bu faylar üzerindeki yerleşim yerleri hasar görecektir. Yatağan Fayı üzerinde Turgut, Yatağan, Akçaova, Muğla fayı üzerinde Menteşe, Düğerek, Yaraş, Gölcük, Arıcılar yerleşimleri, Gökova Fayı üzerinde Gökova, Akyaka, Ören yerleşimleri, Milas Fayı üzerinde Milas-Karakuyu-Beçin bulunur. Dalaman ilçe merkezi Dalaman Fayı üzerinde, Fethiye ilçe merkezi Fethiye Fayı üzerinde, Seydikemer Eşen-Seydikemer fay zonu üzerindedir.
Özellikle Ören, Gökova, Dalaman, Ortaca, Dalyan, Köyceğiz, Fethiye, Seydikemer ve Eşen Ovalarında sıvılaşma oluşacağından, ovadaki yapılarda gömülme ve rotasyonlar olacaktır. Zayıf binalar depremde yıkılacak, can ve mal kaybına yol açabilecektir. Deniz kıyılarındaki ve kıyıya yakın alanlardaki bina ve tesisler en fazla zarar görecek yapılardır.
Bodrum, Milas, Yatağan, Kavaklıdere, Ula, Datça, Marmaris genel olarak kayalık zeminlerden oluşmaktadır. Dalaman, Köyceğiz, Ortaca, Fethiye ve Seydikemer alüvyon zemin üzerine kurulmuşlardır.
PLAJ, BATAKLIK, DERE YATAKLARI, ALÜVYONLAR DEPREMDE CİDDİ SINAV VERECEK
Fethiye Çalış Mevkii, Dalaman Çayı deltası üzerindeki Ortaca ve özellikle Dalaman, Köyceğiz Gölü kenarındaki Köyceğiz ve Dalyan, Karaçulha Deresi alüvyonu üzerindeki Fethiye ve bataklık üzerinde kurulan Çalış Mevkii, Eşen Çayı alüvyonu üzerindeki Seydikemer ovası depremde en fazla sıvılaşmanın oluşacağı ve deprem hasarlarının olacağı yerler olacaklardır.
Kıyılarda ve alüvyonlar üzerinde yüksek katlı yapılara izin verilmemelidir. Kum, mil, kil ve çamurdan oluşan zemine sismik kuvvet etki ettiğinde, kum tanecikleri arasındaki denge bozularak kumla birlikte su yüzeye çıkmakta ve yüzeye çıkan su ve kum karışımı, bulamaç halini alan zeminin bir sıvı gibi davranmasına yol açmaktadır. Bir sıvı gibi davranan zemin üzerindeki binalarda hasarlar, yana yatmalar olmaktadır. Bu olaya sıvılaşmazemin yenilmesi denilmektedir. Gevşek zemin sarsıntı ile birlikte dip suyunu içine alarak sıvılaşır. Üzerindeki binalar da sıvılaşan zemine gömülür. Bu nedenle gevşek zemin depremlerde çok tehlikelidir.
Dalaman Ovası, Dalaman Çayı ile Tersakan Çayı’nın taşıdığı alüvyon malzemeden oluşmuştur. Ovanın Dalaman merkez ve kuzeyine doğru alanlarda zemin çok ince kum ve silt boyu malzemeden, yani gevşek zeminden oluşmaktadır. Deprem sarsıntısında en fazla sıvılaşma olayı çok ince-siltli zeminde olmaktadır. Oluşabilecek büyük depremde Dalaman Ovası’nda sıvılaşma gelişecek ve üzerindeki binalarda yan yatmalar, gömülmeler ya da rotasyonlar olacaktır.
MUĞLA'DA TSUNAMİ TEHLİKESİNE YÖNELİK RAPOR
Muğla’nın Ege ve Akdeniz kıyıları boyunca tsunami tehlikesi oluşturan birçok kaynak vardır. Helenik yay boyunca meydana gelebilecek büyük tektonik depremler, depremlerin tetikleyebileceği sualtı heyelanları, yay boyunca yer alan adalardaki volkanik patlamalar ve olası meteor düşmeleri bu kaynaklara örnektir (Yalçıner vd. 2003, 2005; Yolsal ve Taymaz, 2010; Yolsal-Çevikbilen ve Taymaz, 2012,).
Muğla kıyıları, yakın çevresindeki Gökova fayı veya Rodos Transform fayı gibi yakın kaynaklardan türeyebilecek tsunamilerden etkilenebileceği gibi, yüzlerce kilometre uzaktaki çok uzaktaki bir kaynaktan da etkilenmesi mümkündür. Örneğin, M.S. 365 ve M.S. 1303 Girit depremlerinin Akdeniz kıyılarını etkilediği modelleme ve paleotsunami çalışmalarıyla ortaya konmuştur (Yalçıner vd., 2005; Yolsal-Çevikbilen ve Taymaz, 2012; Papadopoulos vd., 2012).
Yakın tarihte ise 1956 Amargos depremi ve 2017 Kos-Bodrum depremlerinin yarattığı tsunamiler Muğla’nın Ege kıyılarında önemli hasarlar oluşturmuştur (Papadopoulos ve Pavlides, 1992; Yalçıner vd., 2017). Bu nedenle Muğla’nın tsunami tehlikesinin ayrıca ele alınıp araştırılması gerekmektedir.
Kaynak:AltarZeyhan
Depremin kalbinde hissettik korkunç sarsıntıyı. Maraş depremi ta Adıyaman'ı yıktı çok can ve mal kaybı yaşandı. Ama hasarın olduğu yer kötü zemin kötü bina idi. Ya deprem Adıyaman merkezli olsaydı. Lütfen iki ve üç kat fazlası olmasın gevşek zeminde. Şimdi tekrar o zeminde beş kat bina yapılması risktir çünkü o zemin sabıkalıdır, sakıncalıdır bakın aynı şehirde dağlık yerde zemin sert ise hiçbir yıkım olmadı yazık değil mi tekrar kötü yerde bina yapıp insanları tabut almaya zorlamak. Yerinde yapım izni doğru değil o bölgeler çarşı, spor tesisi, fabrika, park, müze, kütüphane yapılsın. Yatay mimari öncelik olsun. Ege ve Akdeniz ve Marmara'da denize yakın çok risktir bunu gözlem ve tecrübe ile söylüyoruz ve araştırınca bilim de zaten bunu söylüyor. Mesela MERSİN de kıyı kenarı hepsi bina ve yüksek. Niye izin verilmiş ve hala niye önlem alınmıyor. Eskiden denize sıfır bina kıymetliydi ya şimdi, şimdi risk! Zemin seçimini doğru yapın ve yüksek ucube yapılara izin vermeyin. Belediye başkanları duyarlı ise seçin. Kendinizi ve evlatlarınızı düşünün. Duyarlılık yaşatır! Doğru seçim yaşatır. Ege zaten birinci riskli bölge ve çok sayıda fay var o halde doğru seçim önemli ve asla yüksek binalara yönelmeyin. Tek katlı binalarda insanlar çıktı ama yüksek binalarda iniltiler geldi ama insanlar enkaz altında can verdi. Ben şahsen Depremi Adıyaman'da böyle feci deprem beklemiyordum, ikinci bölge diyordun ama zemininiz ve donatınız kötü ise felaket sizi yaşatmıyor. Deprem biter ama acılar, maddi sıfırlanma sizi çaresiz bırakır, sağduyu azalır ve uzun süre çırpınır durur insan. Başka bölge ve ile göç öyle kolay değil çünkü her yer deprem bölgesi ve yılların ihmali çürük yüksek bina, berbat zemin. Nereye gidebilirsin, nereye güvenle??? Biz duyarsızız yöneticiler ise ihmalkar. Deprem şaka değil işte Adıyaman'da yaşadık en çıplak en acı haliyle. Allah yaşatmasın demek yetmiyor eğer tedbir almazsak eğer dürüst olmazsak maalesef yaşanıyor. Bütün ülke güvende değilse kimse güvende değil. İşte Adıyaman İSiAS Oteli Kıbrıslı öğrencilere maalesef mezar oldu. Ak parti milletvekili o gece akraba ziyaretinde akraba apartmanında öldü. Niye zamanında önlem alınmadı. Ve neden kentsel dönüşüm hızla yürümüyor. Biz deprem sonrası makarna, battaniye istemiyoruz deprem öncesi güvenli ev, depreme dirençli yerleşim istiyoruz.
Bakın Adıyaman ikinci tehlikeli bölge idi, fay çok uzak ve fay Gölbaşı, çelikhan, sincik ilçesinde ve o da patlamadı Maraş depremi geldi Adıyaman merkezi hayalet şehre ve mezarlığa dönüştürdü demek ki yıkımın olduğu mıntıkalar tarım arazisi ve çok gevşek. Diyeceğim o ki Ege birinci risk bölgesi ve çok fay var altta, etrafta. Lütfen zemine dikkat edin ve asla yüksek binalara izin vermeyin. Müstakil sağlam evlerde kalın. Yüksek binalar yıktırılsın zemin kötü ise. Adıyaman'da zemin kaya, dağ eteğinde hiçbir yapı tahrip olmadı.
Yaşadığınız yerde zemin kaya ise güzel değil ise risk yüksek. Kesinlikle yüksek binalara izin vermeyin. Denize yakın denize sıfır oturmayın. Çok sağlam yapın, perde duvar, kolon kalınlığı önemli. Kum çeşidi ve hazır beton önemli. Usta işçiliği çok önemli. Temelden dışa taşan çıkıntı olmasın, her çıkıntı bina dengesini bozar. Altta dükkan olan her bina riskli. Hele de dükkan yüksekse. Adıyaman'da deprem felaketi yaşattı. Yüksek katlar ağır hasar aldı. Yıkıldı, canlar gitti. Tuhaf olan bu binalar hepsi 8 yıllık 10 yıllık, 4 yıllık ve sıfırdı. Ama yıkıldı, tahrip oldu şimdi devlet diyor ki gel aynı yere tekrar bina yap iyi de o zeminde yüzde doksan üstü yıkık ve ağır hasar ise ve iki katlı, tek katlı bile yıkılmışsa orada neden bina yapılır tekrar. Lütfen biz acı yaşadık siz zemine, binaya ve faya dikkat edin.
Adıyaman'da deprem yaşadım hasar büyüktü çok can kaybı maddi kayıp yaşandı. Zemin çok önemli. Yıkım ve ağır hasar gevşek zeminlerde yaşandı, ölüm zemini sıvılaşma ve tarım arazisinde yaşandı. Dikkat edin. Şaka yok depremde.
Adıyaman'da deprem yaşadım hasar büyüktü çok can kaybı maddi kayıp yaşandı. Zemin çok önemli. Yıkım ve ağır hasar gevşek zeminlerde yaşandı, ölüm zemini sıvılaşma ve tarım arazisinde yaşandı. Dikkat edin. Şaka yok depremde.
Adıyaman'da tarifsiz deprem acısını yaşadık. Zemin ve sağlam bina çok önemli. Zemini kaya olan tüm evler sağlam. Gerisi yan yattı, yıkıldı ya da ağır hasarlı. Zemin etüdü olmadan, mühendislik hizmeti görmeyen yüksek binalar insanlara mezar oldu. Denetim sıfır. Kaçak katlar imar barışı ile ruhsat alıp mezar oldu. Tarım arazisine izin verildi hala veriliyor. Tarım arazisinde iki katlı da yıkıldı yüksekleri ise ilk saniyelerde yıkıldı. Zemin çok mühim. Kötü zeminde sayısız tek katlı evler yıkıldı ama sağlam zeminde 7-8 katlı evlere bile deprem teğet geçti. Lütfen depremi ciddiye alın sağlam yerde yatay mimariye göre ve bilime uygun evler yapılsın. Devlet denetimi şart!!! Saniyeler içinde koca mahalle mezarlık oldu. Tedbir ve ciddiyet. Önlem ve denetim. Ha altında dükkan olan her yüksek bina ya yıkıldı ya da ağır hasarlı oldu. İnce kolon üzerinde apartman yükselir mi? Kiriş olmayan apartman vardı. Yüksek dükkan ve altında fırın olan hepsi ağır hasar aldı. Çıkıntısı olan apartmanlar hasar aldı. Teras yapan, sayısız güneş enerjisi bulunduran ağır yükle hasara maruz kaldı. Ustalık hatası cabası. Perde duvar kalın kolon ve beton firması mühim. Yoksa bir anda şehrin yarısı yok oluyor. Lütfen zemini önemseyin. Deprem çok feci travma yaşatıyor. Bir gün önce gördüklerini bir gün sonra görememek, enkaz, morg, mezarlık, feryat ve evsizlik ve panik ve çaresizlik, çadır, asbeste maruz kalmak, dinmeyen gözyaşları, can kaybı, maddi ve manevi çöküş, maddi çöküş. Örneğin benim yılların birikimi iki evim ve eşyam gitti bir anda sıfırlandım. En yakınlarımın ölümü. Arkadaş ve komşularının ölümü. Bütün bunların sorumlusu devlettir, ilgili bakanlık, belediye, müteahhit ve yapı denetimdir. Değişen hiçbir şey yok. Eski tas eski hamam. Kim ruhsat veriyor bu gevşek zeminlere ev yaptırmaya. Neden mühendislik eğitimi almayanlar müteahhit oluyor. Öğretmen müteahhitlik yapıyor. Veteriner müteahhit olmuş. Bakkal müteahhit. Vah vah Türkiyem ve Türk halkı. Canımız cahil müteahhide emanet. İmar barışı hiç hoş değil. Ruhsat veren ve denetlemeyen bizleri göz göre göre öldürdüler, maddi ve manevi ölüme sürüklediler. Uyanın. Araştırın. Önlem alın. Kötü zeminde iki katlı ev yıkılmış şimdi deniyor ki git aynı yerde beş kata kadar ev yap ben sana para vereceğim git müteahhit bul yerinde yap. İyi de kayalık zeminde 8 katta çizik yok bu gevşek zeminde tek kat bile yıkıldı. Neden aynı yer? Neden izin neden teşvik. Kim diyor ders aldık? Eski tas eski hamam. Ölüme devam.
Basimizi sokalim diye zar zorev yaptirip icine girdik nezemin etutu yapildi mede dogru diristdenetleme habirebelediyeye ruhsatlar icin parayatirilsin biz vatandas olarak geregini yapiyoriz yetkililergeregini yapiyormus mus gibi bu sistem canlar aliyor cocuklar oksuz kaliyorbizler elimizden ne gelir diye caresiz bekliyoruz
Rabbim kimseye yasatmasın sanliurfdan 7.8 ve 7.6 yasadik çok zor çok anlatilmayacak kadar Halen diken ùstùndeyiz arcilar oluyo ama onlar bile sikinti
Muğla ve fethiyenin evleri maximum 3 katlı o yüzden çok bina yikilacağını düşünmüyorum
Fethiye de yıkımın fazla olacağını düşünmüyorum. Oradaki en büyük tehlike binaların yan yatması ve dolayısıyla maddi çok büyük kayıplar olacağı. Temeli olmayan 50 cm beton zemin üzerine max.2 kat yapılar gonyelerini kaybedecek ve oturulmaz hale gelecektir. Yani ver 10 bin ver 20 bin diyen ev sahipleri epey üzülecek.
Bilime inanalım...yapılarımızı bilimin ışığında. Gerçekleştirelim....bizi yönetenleri bilimin ışığında değerlendirelim....canlarımız yanmasın Yürekler... yanmasın....
Herseyi duruyorsun bayragin olduğu yer orta mah ve Hacirustem mah seneler evveli bildiğim kadarıyla tehlike mıntıka olarak geçiyor,ne zaman kayalar yer sarsılınca insanda kalmayacak evlerde can kaybı olmadan buna bir çare üretin bunu göz önüne alın iş işten geçmeden.
Biz yaşadık Hatay,li olarak Allah size yaşatmasın
Biz yaşadık Hatay,li olarak Allah size yaşatmasın
7.9 veya 8.0 Şddetli Deprem Kesill Muğla ve çevresi Hazır Değil Yakın 2023 6.1 Merkez üstü Fethiye Açıkları Mart 2023 Bekliyoruz
Haberi yaparken Turizm sektörünü ne kadar etkilediğinizin farkında mısınız? Olası bir depremden önce önlemler ve zararı en aza indirebilmek için yapılması gerekenlerle ilgili haber yapsanız zarar yerine fayda sağlardı bence.
Calis plaj,in deprem icinde birden fethiye,in calis,dan."Turkiye ulke",derin deprem'indem cok iyi Selamlar.
Allah hiçbir zaman deprem meydana getirmesin amin
Bende Datçadaki evimi satıp Dalamandan kiralik tutmak üzereydim.Bu yazıdan sonra korktum.