Muğla'da Ege İhracatçı Birlikleri ve Ekonomi Gazetesi tarafından düzenlenen "Ege İhracat Buluşmaları" etkinliği gerçekleşti. 

Türkiye'nin tarım ve ihracat stratejilerinin tartışıldığı bu önemli toplantıda, Ege Bölgesi'nin ihracat liderlerinden biri olan Muğla'nın katkılarına odaklanıldı.

Toplantı öncesinde, Muğla'nın yöresel markaları, coğrafi işaretli ürünleri ve yerel tarım ürünleri ilin Tarım ve Orman Müdürlüğü Salonu'nda sergilendi. Ziyaretçilere Muğla çam balı, coğrafi işaretli zeytin, zeytinyağı ve diğer ürünler ikram edildi.

Muğla Valisi İdris Akbıyık, AK Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve diğer katılımcılar, stantları gezerek Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak'tan bilgi aldı. Bu etkinlik, Muğla'nın tarım ve ihracat potansiyelini vurgulamak ve bölgedeki ürünlerin tanıtımını yapmak için önemli bir platform sağladı. 

"TÜRKİYE YÜZYILI'NIN STRATEJİK SEKTÖRLERİNDEN BİRİ"

Gerçekleştirilen organizasyonda açılış konuşmasını yapan Vali Akbıyık, " Muğla’da ihracata yönelik tarımsal üretim modelleri için çalışıyoruz, kamu ve özel sektör işbirliğiyle pek çok projeyi hayata geçiriyoruz. Emek veren herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı. 

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, OECD ile BM FAO tarafından yayınlanan Tarımsal Emtia ve Su Ürünleri piyasalarının 10 yıllık beklentilerini içeren raporu açıkladığına değğinerek eskinazi, rapora göre küresel gıda tüketiminin her yıl yüzde 1.3 artacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin balık üretiminde Doğu Avrupa'nın lider ülkesi olacağını ve bu liderlikten en büyük payı alacak illerden birinin Muğla olduğunu ifade etti.

"MUĞLA İÇİN 1 MİLYAR İHRACAT HEDEFİ KOYMUŞTUK"

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye'deki ihracatçıların beklentileriyle ilgili açıklamada bulunarak, "Muğla için 1 milyar dolar ihracat hedefi koymuştuk. 2022 yılı sonunda 1 milyar 14 milyon dolarlık ihracatla bu hedefi aştı. İhracatını yüzde 31 artırdı. İthalatı ise 393 milyon dolarda kaldı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 258. Muğla 621 trilyon dolar dış ticaret fazlası verdi. Ülkemizin 111 milyar dolar dış ticaret açığı olduğunu düşündüğümüzde, bunun ne kadar kıymetli olduğunu görüyorsunuz." dedi. 

İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla'nın su ürünleri, yaş sebze ve meyve, çam balı, zeytin, zeytinyağı gibi ürünlerde ihracat rekorları kırdığını ve hedeflerini her geçen gün yükselttiklerini vurguladı. Saylak, sürdürülebilir üretimin önemine dikkat çekerek, "Sürdürülebilir üretim, bir kültürel mirastır. Bunu sadece toprağımızla değil, suyumuz, denizimizle de sağlamak durumundayız. Nesiller arası adaleti ancak bu şekilde sağlayabiliriz." dedi.

Etkinlik kapsamında Muğla'nın ilk sağım çam balı için bir mezat düzenlendi. Hüseyin ve Nürsel Köseoğlu tarafından üretilen balın geliri, Edirne Keşan'daki bir kazada hayatını kaybeden Köyceğizli bir arıcı ailesine, makine ekipman desteği olarak hediye edildi. Açık artırmada, en yüksek teklif 61 bin lira ile Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Genel Başkanı Bedri Girit tarafından verildi.

Ege İhracat Buluşmaları: Muğla toplantısı, Ekonomi Gazetesi yazarlarının katıldığı bir panelle devam etti. Panelde Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, Ekonomi Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Dr. Şeref Oğuz ve Ekonomi Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım konuşmacı olarak yer aldı. Panelin moderatörlüğünü ise Ekonomi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Handan Sema Ceylan üstlendi. Bu etkinlik, tarım ve ihracatın önemini vurgulamak ve Muğla'nın bu alandaki başarılarına odaklanmak amacıyla düzenlenen önemli bir platform olarak öne çıktı.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM KÜLTÜREL MİRASTIR"

Muğla'nın su ürünleri, yaş sebze ve meyve, çam balı, zeytin, zeytinyağı gibi ürünlerde ihracat rekorları kırdığını ve hedeflerini her geçen gün yükselttiklerini vurgulayan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, sürdürülebilir üretimin önemine dikkat çekti.Saylak, "Sürdürülebilir üretim, bir kültürel mirastır. Bunu sadece toprağımızla değil, suyumuz, denizimizle de sağlamak durumundayız. Nesiller arası adaleti ancak bu şekilde sağlayabiliriz." ifadelerine yer verdi. 

Etkinlik kapsamında Muğla'nın ilk sağım çam balı için bir mezat düzenlendi. Üretilen balın geliri ise Hüseyin ve Nursel Köseoğlu tarafından Edirne Keşan'daki bir kazada hayatını kaybeden Köyceğizli bir arıcı ailesine, hediye edildi. Açık artırmada, en yüksek teklif ise 61 bin lira ile Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Genel Başkanı Bedri Girit tarafından verildi.

 Ekonomi Gazetesi yazarlarının katıldığı bir panelle devam eden Ege İhracat Buluşmaları'nda Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, Ekonomi Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Dr. Şeref Oğuz ve Ekonomi Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım konuşmacı olarak yer aldı. Panelin moderatörlüğünü ise Ekonomi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Handan Sema Ceylan üstlendi. Gerçekleştirilen etkinlik ise tarım ve ihracatın önemini vurgulayarak Muğla'nın bu alandaki başarılarına odaklanmak amacıyla düzenlenen önemli bir platform olarak öne çıktı.