Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, pandemi sürecinde kırsal mahallerde yoğun bir şekilde dönüşün olmasıyla birlikte çiftçilerin istekleri doğrultusunda çalışmalara ara vermeden devam ettiklerini söyledi.
Yazılı basın açıklamasında bulunan Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Saylak, “Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması süresince 13 ilçede bünyemizde çalışan ziraat, su ürünleri ve gıda mühendisleri ile veteriner hekimlerimizle birlikte işletme ziyaretleri, denetimler ve eğitimler gerçekleştirdik. Ekiplerimiz Köyceğiz İlçesinde gerçekleşen hayvan hareketleri kapsamında yol denetimleri yaptı. Ayrıca Yeşilköy mahallesinde hayvan hastalıkları güncelleme çalışmaları ve buzağı desteklemeleri hakkında bilgilendirme çalışması yürüttü. Ortaca ilçesinde tarımsal faaliyetler Kovid 19 pandemisine rağmen aralıksız olarak 7/24 devam etti. İlçe teknik ve sağlık personellerimizce, hafta içi ve hafta sonu demeden sokağa çıkma kısıtlamasına takılmadan bağında, bahçesinde, ahırında çalışmalarını sürdürmekte olan üreticilerimizi, İlçe Müdürü Okan Bilgiç ve beraberindeki ekiple ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi. Ortaca'da paketlenip ülkemiz geneline, komşu ve Avrupa ülkelerine ihracat yapan paketleme tesisleri ziyaret edildi. Sırbistan'a ihraç edilecek olan limon ürünlerinin karantina kontrolleri yapılarak, temiz bulunan ürünlere Bitki Sağlık Sertifikası düzenlendi” diye konuştu.
Öte yandan Müdür Saylak, Yatağan ilçesi Katrancı mahallesinde bulunan Çam fıstığı kırma tesisini de ziyaret etti. Bağyaka ile Çukuröz mahallelerinde yapılan yaban domuzu mücadele amaçlı sürek avına katılanlara güvenlik amaçlı gerekli uyarılarda bulunan Saylak, “Bölgedeki üreticilerin emeklerinin zayi olmaması, ürün kayıplarının azaltılması, artan domuz popülasyonunun ve zararın en az seviyeye düşürülmesi amacıyla düzenlenen yaban domuzu sürek avı ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Üreticilerimizin emeklerinin en yakın koruyucusu olmaya devam edeceğiz” dedi.
Kavaklıdere, Milas ve Menteşe’de de üreticinin yanında olduklarını belirten İl Müdürü Saylak, “Sokağa çıkma kısıtlamasında da üreticilerimizi yalnız bırakmıyoruz. Kavaklıdere ilçesinde Kurucuova mahallesinde üretici Yüksel Ön'e ait ceviz bahçesi ziyareti ve Yeşilköy mahallesinde üretici Ahmet Ali Şahin'e ait işletme ziyareti gerçekleştirildi. Ahmet Ali Şahin'e bir torba silajlık mısır tohumu, silaj yapımında kullanacağı bir torba silaj katkı maddesi ile silaj üstü malzemesi verildi. Milas ilçesi Savran mahallesinde zeytincilik üzerine budama gübreleme eğitimi verdik. Ayrıca çilek bahçelerinde durum değerlendirme ve incelemeler yaptık. Menteşe İlçesinde hayvan hastalıkları ve desteklemeler hakkında bilgilendirme çalışması yürütüldü, ayrıca arıcılarımızın yanına gidilerek arı hastalıkları, kovan yönetimi ve arı konaklama noktaları konusunda bilgilendirme yapılarak sorunları ve bu sorunların çözüm arayışı için çalışmalarda bulunuldu. Marmaris ve Ula ilçelerinde su ürünleri denetimleri gerçekleştirdik” diye konuştu.
Kaynak: Cavit Akgün