Muğlalı gençlerin yüzde 58'i göç etmek istiyor
Muğla Planlama Ajansı'nın hazırladığı rapora göre kentteki gençlerin yüzde 60'ı geleceğe karamsar bakıyor. Gençlerin çoğu yaşamlarını başka şehirlerde ya da yurtdışında sürdürmek istiyor.
Muğla Planlama Ajansı (MUPA) tarafından hazırlanan “Gençlerin Gözünden Kent ve Gelecek” raporu, kentte yaşayan gençlerin önemli bir kısmının geleceğe dair umutsuz olduğunu ortaya koydu. Gençlerin yarısından fazlası ise yaşamlarını Muğla dışında sürdürmek istiyor.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen geniş katılımlı toplantıda kamuoyu ile paylaşıldı.
GENÇLERİN MOTİVASYONU: REFAH VE ÖZGÜRLÜK
Toplantının açılış konuşmasını yapan MUPA Yönetim Kurulu Başkanı Tansu Özcan, "Gençleri bu kentte tutmak için hep birlikte çalışıyoruz. Ancak gençlerin temel motivasyonları artık ‘refah ve özgürlük' oldu. Hayal kurmak lüks haline gelirken, ayakta kalmak temel hedef haline geldi" dedi.
MUPA verilerine göre, Muğla'daki gençlerin yüzde 60'ı geleceğe umutla bakmıyor. Gelecek kaygısına dair yapılan anketlerde gençlerin yalnızca yüzde 24,9'u umutlu olduğunu belirtirken, kalan büyük bölümü karamsarlık içinde. "Muğla dışında yaşamak ister misiniz?" sorusuna katılımcıların yüzde 58'i evet cevabı verdi. Gençlerin en çok yaşamak istediği şehirler arasında İzmir yüzde 22,1, İstanbul yüzde 11,3 ve Ankara yüzde 9,7 öne çıktı. Yurt dışı tercihlerinde ise Almanya, İngiltere, ABD ve Kanada başı çekti. "Yaşamdaki en büyük hedefiniz nedir?" sorusuna verilen cevaplarda ise yüzde 16,4 maddi güvence, yüzde 13,9 kariyer, yüzde 12,9 özgürlük cevabı oldu. Gençlere "Muğla'yı siz yönetseydiniz neyi değiştirirdiniz?" sorusu da soruldu. Cevaplarda en sık dile getirilen sorunlar şu şekilde sıralandı: Yol ve kaldırım düzenlemesi: yüzde 17,9, Altyapı iyileştirme: yüzde 9,3, İş imkânı sağlama: yüzde 6,9, fiyat pahalılığına çözüm: yüzde 6,8.
DOĞRU YOLDAYIZ
Toplantıya katılan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, son dönemde MUPA'ya yöneltilen 'Ne iş yapıyor?' eleştirilerine cevap verdi. Aras, "MUPA, kentin tüm verilerini toplayıp işleyen ve bu verileri somut projelere dönüştüren bir yapıdır. Bu tür ajanslar kısa vadede değil, uzun vadede kentlerin geleceğine yön verir' ifadelerini kullandı. Başkan Aras ayrıca MUPA'nın ticaret odası, üniversiteler, kamu kurumları ve yerel yönetimler arasında bir köprü görevi gördüğünü belirterek, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden alanında uzman akademisyenlerin danışma kurulunda yer aldığını söyledi.
MUPA verilerine göre gençlerin yaşamak istediği şehirler arasında İzmir ilk sırada yer alırken, yurt dışı tercihlerinde Almanya, İngiltere, ABD ve Kanada öne çıktı.
Bakmadan Geçme





