- Haberler
- Kültür-Sanat
- MUĞLA'YA ÖZGÜ TATLI: MUĞLA SARAYLISI
MUĞLA'YA ÖZGÜ TATLI: MUĞLA SARAYLISI
Muğla'da, Yörüklerin bayramlar ve kız isteme törenleri için hazırladığı, 300 yıllık şerbetli tatlı 'Muğla saraylısı', farklı illerden de talep görüyor.
Muğla'da, Yörüklerin bayramlar ve kız isteme törenleri için hazırladığı, 300 yıllık şerbetli tatlı 'Muğla saraylısı', kente gelenlerin ilk tattığı lezzetler arasında bulunuyor. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geçen yıl 'Coğrafi İşaret' verilen şerbetli tatlı, sipariş üzerine farklı illere özel olarak ambalajlanıp, gönderiliyor.
3 ASIRLIK MUĞLA'YA ÖZGÜ LEZZET
Muğla'nın, 3 asırlık lezzeti olan 'Muğla Saraylısı', sosyal yaşamdaki yeri itibariyle de ayrı bir öneme sahip. Muğla'da Yörük ailelerinde damat adayları, ailesiyle birlikte kız istemeye giderken, hediye olarak bu tatlıdan bir tepsi alıp, yanında götürüyor. Nişan törenlerinde ise bir tepsi 'Muğla Saraylısı'nın ortasına altın konuluyor. Zenginlik, asalet ve samimiyetin göstergesi olarak nitelendirilen tatlının marka tescili ilk 2007 yılında yapıldı. Muğla'nın Menteşe ilçesinde pastane işleten Memduh Şahbaz, kente özgü tatlıyı 'Muğla Saraylısı' ismiyle tescil ettirdi. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nın girişimiyle de geçen yıl coğrafi işaret verildi. Tatlının hazırlanmasındaki püf nokta ise Muğla yöresine özgü ceviz kullanılması.
MUĞLA SARAYLISI'NIN ÖZELLİKLERİ
Tatlıyı tescil ettiren Şahbaz, özelliklerini şöyle anlattı: "Hafif olan tatlımızın ana ham maddesi yöremizin cevizi. Tarihi çok eskilere dayanıyor. Rafine şekerinin olmadığı yerlerde şurubu pekmezle yapılıyordu. Közün üzerinde pişirildiğini biliyoruz. Oğlan evinden kız evine hediye olarak götürülüyordu. Ortasına sarı lira konulurdu. Bunu sadece varlıklı aileler yapabiliyordu. Komşular, bayramlarda kız evine 'Sarı liralı tatlı geldi mi?' diye takılırlardı. Muğla'ya özel bir tatlısı olsun, diyerek yola çıktık. Yaşlı bir teyzemize yaptırdığımız tatlıyı satmaya başladık. Büyük ilgi gördü ve özlendiğini anladık. 'Muğla saraylısı' ismiyle 2007 yılında tescilini yaptırdık. Bu yıl ise Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işareti alındı. Malzemesinin uygunluğu denetlenebilir oldu. 2 kiloluk paketlerimiz ve küçük tepsilerle bizden talep edenlere kargoyla gönderiyoruz. Hediye olarak da ilgi görüyor."
Memduh Şahbaz, Muğla'ya özgü tatlının kilosu 48 liradan satıldığını belirtip, sipariş üzerine farklı illere özel ambalajla şerbetli olarak kargoyla gönderdiklerini söyledi.
MUĞLA SARAYLISI'NIN YAPILIŞI
Memduh Şahbaz, meraklıları için Muğla Saraylısı tarifini verdi: "Malzemeleri 180 gram yufka, 170 gram ceviz içi, 150 gram sadeyağ, 400 gram şerbet, 100 gram nişasta. Hazırlanışı ise yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılan hamur, 15 dakika dinlendirilir ve kurumadan nişasta yardımıyla oklava ile baklava hamurundan daha kalın olacak şekilde açılır. Açılmış yufka temiz bir bez üzerine alınır ve üzerine ceviz serpilir. Bezin bir kenarından tutarak yuvarlanır, yufka rulo haline getirilmiş olur. Kendi etrafında döndürülerek yuvarlak tepsinin ortasına konur. Diğer bezelere de aynı işlem yapılarak ortadaki hamurun etrafına sarılır. Üzerine bol miktarda yağ gezdirilir. Yağ çekene kadar beklenir ve 215 derecelik fırında pişirilir. Diğer yandan yüzde 60 şeker, yüzde 40 su ve limon tuzu kaynatılarak şerbet hazırlanır. Pişen 'Muğla saraylısı'nın üzerine ılık şerbet dökülerek birkaç saat dinlendirilir. Fırından çıkan 'Muğla saraylısı' ve şerbet, aynı sıcaklıkta olmalı"
Bakmadan Geçme





