Muğla'nın Ortaca ve Dalaman ilçeleri başta olmak üzere bölgemizde, son dönemde artış gösteren inşaat projesi üzerinden konut ve iş yeri satışları ile kat karşılığı arsa devirleri büyük tehlike taşıyor. Bölgede uzun yıllardır emlak ve inşaat sektörlerinin içerisinde yer alan uzman isimler, vatandaşları uyardı; "Konut hayaliyle verdiğiniz birikiminiz, aracınız veya arsanız karşılığında elinizde değersiz bir kağıt parçasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.".

İL DIŞINDAN GELEN, CAZİP FİYAT VE TEKLİF SUNAN MÜTEAHHİTLERE DİKKAT

Uzmanlardan edindiğimiz bilgilere göre, özellikle il dışından gelerek bölgede müteahhitlik yapan kişilerin sayısının son dönemde oldukça fazla olduğu öğrenildi. Aralarında bölgenin tanınan esnafları ve iş yeri sahiplerinin de bulunduğu vatandaşlarımıza proje üzerinden uygun fiyatlara konut ve iş yeri satışı yapan bazı müteahhitlerin bu satışlar üzerinden toplanan parayı projelere aktarmadığı ya da aktarılan iş gücü ve para ile projelerin tamamlanma şansının olmadığı belirtildi. 

Hayali satış yapan ve vatandaşların arslarını yine konut-kat hayaliyle devralan müteahhitlerin, projelerine oranla çok az sayıda iş makinesine sahip olduğu, ekonomimizdeki yüksek enflasyon ve kredi faiz oranları da göz önünde bulundurulduğunda, piyasa değerinin 3'te 1'i ve daha altına yapılan satışlardan toplanan paranın zaten proje maliyetlerini karşılamayacağı vurgunlandı.

İMZALAYACAĞINIZ KAĞIDIN SİZİ YASAL OLARAK KORUYACAĞINA EMİN OLUN

Emlak ve İnşaat sektörünün deneyimli isimleri, vatandaşlarımızın bu tür cazip fiyat ve takas tekliflerinde imzalayacakları sözleşmelere dikkat etmesini ve hukuki anlamda destek almalarını öneriyor. "Yüz binlerce hatta milyonlarca TL para verip elinizde içeriği boş bir kağıt parçasıyla kalabilirsiniz." yorumu yapan uzmanlar, mevcut ekonomik koşullarda hiçbir ticari anlaşmanın yüksek kar ve maliyetinin altında fiyat avantajı sağlayamayacağını belirtti.

ORTACA VE DALAMAN'DA 60 MİLYON TL'LİK VURGUN

Edindiğimiz bilgilere göre, bir müteahhitin Ortaca ve Dalaman ilçerinde cazip fiyatlarla proje üzerinden konut ve iş yeri satışı yaptığı, bu yolla piyasadan 60 milyon TL topladığı öğrenildi. Toplanan paranın projelere aktarılmadığı gibi, oldukça yavaş ilerleyen bazı projelerin de bitme şansının olmadığı belirtildi. Bahse konu müteahhitin, 2-3 adet iş makinesine sahip olduğu, şu an piyasa fiyatı 1.500.000 TL olan daireleri 400.000 TL gibi "nasıl olur?" dedirtecek bir fiyata sattığı, kullandığı lüks aracın da kat karşılığı aldığı bir araç olduğunu iddia edildi. Aynı müteahhitin, topladığı 60 milyon TL'yi harcadığı hatta şirketi de dahil olmak üzere projelerinde yasal olarak üzerine bir şey kayıtlı olmadığı, sorumluluk almadığı yine iddialar arasında yer aldı.

YENİ EMLAK ŞİRKETLERİNE DİKKAT!

Uzmanların bir diğer uyarısı ise, yeni açılan ve kısa sürede hızla büyüyen emlak şirketlerine karşı oldu. Vatandaşları uyaran sektörden isimler, her gün proje üzerinden tapu teslimi yapan, kat karşılığı olağanın üzerinde tekliflerle arsa toplayan emlakçı ve emlak şirketlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu tür girişimlerin, sosyal medyada paylaştıkları tapu devir duyurularıyla vatandaşları hayali satışlara yönlendirdiği, ofislerinde ağırlıklı olarak kadın çalışanlar kullanarak, iş insanları, vatandaş ve esnafların dikkatlerini buraya çekerek bu tür satış ve devir anlaşmalarına ikna ettikleri iddia edildi. İddialar arasında, bu tür emlak şirketlerinin kadın personelleri objeleştirerek zengin vatandaşlar ile yemeğe çıkardığı ve bu sayede ikna etmeye çalıştıkları bilgisi de yer aldı.

Uzmanlar güvenilir, kurumsal ya da bölge esnafı ve vatandaşlar tarafından tanınmayan, il dışından yeni gelmiş, tek tip satışa odaklanmış emlak şirketleri veya kişilerin de hayali satışlara zemin hazırladığı ya da aracılık ediyor olabileceğine dikkat çekti. Vatandaşları, satın alım, devir gibi işlemler konusunda temkinli olmaya davet etti.