Ülkemizin en önemli limon üretim bölgelerinden biri olan Muğla'nın Ortaca ilçesinde limon hasadı başladı. Bu yıl iklim koşulları sebebiyle büyük rekolte düşüşü yaşanan limonda, Ortaca'nın 2018 yılındaki üretimi 70 bin ton olurken bu yılki üretimin 20 bin ton gerçekleşmesi bekleniyor.

Ortaca ilçesinde limon üretimi 30 bin dönüm civarı bir alanda yapılıyor. Geçtiğimiz yıl dalında 90 kuruştan alınıp pazarda ise 5 liradan satılan limonda bu yıl fiyat 2 katına çıktı. Bu yıl üretimin geçen yıla oranla yüzde 50'den fazla düşmesine ve ekonomik koşulların giderek üretici aleyhine gelişmesine rağmen limon fiyatları dalında ortalama 2 liraya alıcı buluyor. Alış fiyatının aksine limonun pazarlardaki fiyatı ise el yakıyor. Limonun bu yılki pazar fiyatı ise mevsimi olmasına rağmen 7-10 liradan başlıyor.

BÜYÜK FİRMALAR DEVLETE FARKLI ÜRETİCİYE FARKLI FİYAT UYGULUYOR

Özellikle ihracata yönelik alım yapan büyük firmalar, Ortaca ilçesinde üreticiyi istediği gibi yönlendirirken fiyat kırma, piyasa altı teklif ve ürünlerini almama tehditleriyle büyük darbe vuruyor. Bununla da kalmayan şirketler, TİGEM ihalesinde limon için verdikleri kilogram fiyatının daha altında fiyatla bölgedeki bahçelerin ürünlerini topluyor. Karşılıksız çek ve parasını alamam gibi durumlarla karşılaşmak istemeyen üreticiler ise verilen teklifi kabul etmek durumunda kalıyor. Üreticilerin korunmaması ve kooperatifleşmemesi de haklarını savunmaları konusunda eksiklik olarak öne çıkıyor.



ARTIŞ KİMSEYİ MUTLU ETMEDİ: TÜKETİCİ CEBİNİ ÜRETİCİ MASRAFLARINI DÜŞÜNÜYOR

Limonda geçen yıla göre yaşanan artış ne üreticiyi ne tüketiciyi memnun etmedi. Geçen yıl ucuza satılan ürüne tüketiciler bu yıl daha fazla para verecek. Daha fazla kazanacak gibi gözüken üretici ise, ürünün rekoltesinin düşük olması nedeniyle ilaç, gübre, yakıt gibi girdi maliyetlerini yani yaptığı masrafları çıkartıp çıkartamayacağını düşünmeye başladı.

ÇİFTÇİ FİYAT ARTIŞINDAN PARA KAZANMAYACAK

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salih Çöllü, "Geçen yıl 70 bin ton civarı limon rekoltesi vardı. Verimli bir yıl geçirdiğimiz için üretim fazlaydı. İklim şartları, ayrıca limonun dalında uzun süre kalması nedeniyle ağaca zarar verdiği için bu yıl rekolte oldukça düştü. Geçen yıla göre rekoltede, 50 bin ton düşüş var. Bu sene ürün pahalı olacak. Ancak bundan çiftçi kazanmayacak. Çiftçi masrafını ancak kurtarır" dedi. Çöllü, tüketiciye uygun fiyata ürün ulaşması için büyükşehir hallerinde kooperatiflere yer verilmesi için talepte bulunduklarını ifade etti.



FİYAT ARTIŞI ÜRÜNÜN AZ VE MALİYETLERİN YÜKSEK OLMASINDAN KAYNAKLANIYOR

Ortaca'da 1990 yılından bu yana 60 dönümlük arazisinde limon üreticiliği yapan Bayram Yaşar (55), girdi maliyetlerin yüksek olmasından dert yandı. Yaşar, "Ürün az olduğu için bu yıl fiyat yüksek. Pazarda fiyatın yüksek olmasının diğer nedeni girdi maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Örnek olarak işçilik, mazot ve ilaç fiyatlarının yüksekliğini gösterebiliriz. Giderler yüksek olunca ürün pazara ulaşıncaya kadar fiyat ister istemez artıyor" dedi.

 

ORTACA'DA SEZONUN İLK CARETTA YUVASI KORUMA ALTINA ALINDI ORTACA'DA SEZONUN İLK CARETTA YUVASI KORUMA ALTINA ALINDI