Muğla'nın Ortaca İlçesi Beş Köprü Mahallesinde, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü olarak hizmet veren binada ne asansör var, ne de engelli vatandaşlara yönelik bir çalışma... Rahatsızlığı bulunan, belli bir yaşın üzerinde olan, engeli bulunan ancak Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinden hizmet almak isteyen vatandaşlar ise mağdur oluyor. Bu durumun son mağdurları ise Ortacalı Selçuk Güngör (73) ve Emine Güngör (73) çifti. Yaşlılık ve eklem rahatsızlıklarından dolayı yürümekte zorluk çeken vatandaşlar, hizmet almak için gittikleri binada büyük problemler yaşadılar. 

Mülkiyeti özel olan ancak 2. katında Tapu ve Kadastro Müdürlüklerini barındıran bina "Erişilebilirlik Yasası"na da aykırı durumda. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından “Engelliler Hakkında Kanun”un erişilebilirlikle ilgili hükümlerinin uygulanmasını sağlamak üzere hazırlanan “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği”  20 Temmuz 2013 tarihinde 28713 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.



Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği; kamu hizmeti için kullanılan resmi binalar,  kamu kuruluşlarına ait resmi yapılar, mevcut tüm yol ve kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları, ibadet yerleri, özel eğitim, özel sağlık tesisleri, sinema, tiyatro, opera, müze, kütüphane, konferans salonu gibi kültürel binalar ile gazino, düğün salonu gibi eğlence yapıları otel, özel yurt, iş hanı, büro, pasaj, çarşı, alışveriş merkezi gibi ticari yapılar, spor tesisleri, yüzme havuzu, genel otopark ve buna benzer umuma ait binaları kapsıyor.

Bu yasaya göre, komisyonlar tarafından denetimden geçen yapılarda yönetmeliğe aykırı her bir tespit için idari para cezası uygulanıyor.

Engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın resmi kurumlardan hizmet alma hakkını zorlaştıran, zaman zaman imkansız kılabilen "Erişilebilirlik Yasası"na aykırı bu durumun, bir an önce giderilmesini bekliyoruz. Özellikle engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın binbir zorluk çekerek, tabiri caizse merdivenlerden inip çıkarken iki büklüm, emekleyerek "resmi kurumlara" ulaşmaya ve hizmet almaya çalışmak zorunda bırakılması ne Türkiye Cumhuriyeti'ne, ne ülke vizyonumuza, ne de Ortaca İlçesi'ne yakışmamaktadır.

Haber48 gazetesi olarak, tüm yetkilileri gerekli düzenlemeyi yapmaya ve çözüm üretmeye davet ediyoruz.

AKÇABEL AİLESİ’NDEN, ORTACA YÜCELEN HASTANESİ’NE ÖZEL TEŞEKKÜR AKÇABEL AİLESİ’NDEN, ORTACA YÜCELEN HASTANESİ’NE ÖZEL TEŞEKKÜR