Muğla’nın Ortaca ilçesinde düğün salonlarıyla ilgili bir skandal ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre Ortaca’da bulunan düğün salonlarından yalnızca birinde düğün salonu ruhsatı olduğu öğrenildi.

Düğün salonları 9207 sayılı Umuma Açık Eğlence ve Dinlenme Amaçlı İşyeri Yönetmeliği’ne tabidir. Şartların uygun olmadığı yerlerde düğün, kına, nişan gibi organizasyonlar yapılmamaktadır. Düğün salonu işletmeciliğine ilişkin ruhsatı olmayan işyerleri haksız rekabetin yanında mevzuata aykırı bir durum da yaratmaktadır ve bu durum kamu zararınadır.

Ortaca’daki söz konusu düğün salonlarının  kafe, çay bahçesi, restoran gibi genel ortak şartları sağladığı gerekçesine dayanarak düğün faaliyetlerini gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Ortaca Belediyesi’nin konuyla ilgili denetim yaptığı ancak uyarı cezası kesilmesine rağmen bu işletmelerin düğün faaliyetlerine devam ettiği öğrenildi. Koronavirüs salgınının hafiflediği ve normalleşmenin başladığı dönemde ise düğün sayılarının artmasıyla hastalıkta yeniden kritik bir sürece girildi. İçişleri ve Sağlık Bakanlığınca alınan önlemler, düğün salonlarını da kapsamaktaydı. Sosyal mesafe, maske, hijyen kurallarına uyularak birinci dereceden akrabaların katılımıyla bir saatlik süre içinde gerçekleşmesi gereken düğünlerin kurallara uyulmadan yapıldığı görüntüler dikkat çekmişti.

AK PARTİ ORTACA İLÇE BAŞKANI'NDAN SEÇİM SONUCU YORUMU AK PARTİ ORTACA İLÇE BAŞKANI'NDAN SEÇİM SONUCU YORUMU

Bu görüntülerin ardına bir de ruhsatı olmayan işletmelerde düğünlerin yapılması eklenince hem toplum sağlığı tehdit ediliyor hem haksız kazanç sağlanıyor,  hem de vergi hukuku kapsamında farklı bir düzenlemeye tabi olan düğün salonlarının ruhsatsız işletmesi ülke ekonomisine zarar veriyor. Tüm bunların önüne geçmek için düğün yapacak çiftlerin sektöre hizmet veren işletmeleri tercih etmesi, düğün salonu ruhsatı olup olmadığını sorması ve ona göre karar vermesi gerekiyor.