Evsel katı atık toplama, taşıma ve bertaraf ücretlerinin su faturalarında tüketim bedelinin üzerinde olması, var olan bilgi kirliliğinin büyümesine neden oldu.

2872 Sayılı Çevre Kanunu ve 27.10.2010 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 27742 sayılı yönetmeliğe göre, evsel katı atık ücretinin vatandaşlardan tahsisi zorunlu kılınmış, Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler bu ücreti faturalara yansıtmak durumunda kalmıştı. Kanun ve yönetmelik gereği her yıl yeniden belirlenerek faturaya yansıtılan 'evsel katı atık toplama, taşıma ve bertaraf' ücreti, tüm belediyelerde olduğu gibi Ortaca Belediyesi'nde de faturalara yansıtılıyor.

Bilgi Kirliliği Mevcut

Faturalarını inceleyen vatandaşların bir kısmı, bu ücretin bağlı bulundukları belediyenin bir uygulaması olarak biliyor. Oysa, birçok belediye kanuna karşı gelmeden bu ücretin vatandaşlara en hafif haliyle yansıtılması için çalışmalar yapıyor. Aksi durumda ilgili kanun ve yönetmeliğe karşı gelmiş oluyor. Evsel katı atık ücretinin yansıtılmaması için kanunun ve yönetmeliğin değişmesi gerekiyor. 

Bu ücretin, son dönemde sıkça tartışılmasının sebebi ise mevcut ekonomik koşullarda alınan ücretlerin artmış olması. Ancak siyasi algı oluşturmak amacıyla siyasi parti farketmeksizin her vatandaş savunduğu partiden olmayan belediyeleri suçlayarak, bu ücretin o belediyenin fahiş ve/veya keyfi uygulaması gibi gösteriyor. Herhangi bir kanuni dayanağı, belgesi olmayan ve algı yaratma amacıyla yapılan ithamlar sosyal medya platformlarında çığ gibi büyüyerek halkın hem kutuplaşmasına hem de bilgi kirliliğine neden oluyor. 

Sayıştay Raporu: "Ücret Yansıtmayan Belediyeler Kamu Zararı Oluşturur"

Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz yıl Kasım ayında Menteşe Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi; “2006 yılında 2872 sayılı Çevre Kanunu’nu ile katı atık toplama, taşıma ve bertaraf ücretinin bu hizmetten yararlananlardan alınması hükmü getirilmiştir. 2010 yılında Uygulama Yönetmeliği çıkarılarak uygulanması gereken tarifelerde, atıksu ve evsel katı atık ile ilgili verilen tüm hizmetler karşılığında ortaya çıkan toplam maliyetin bu hizmetlerden yararlananlara yansıtılması yasal zorunluluk haline getirilmiştir. 2011 yılının sonuna doğru uygulanmaya başlaması gereken katı atık tarifeleri 2014 yılında kurulan Belediyemizce vatandaşlarımızı mağdur etmemek adına bugüne kadar uygulanmamıştır. Belediyemizin yatırım için ayrılan bütçesinden kullanılarak bugüne kadar ilçemizin tüm temizlik hizmetleri aksatılmadan en iyi şekilde yürütülmüştür.

Ancak; 2017 yıllında yayınlanan T.C. Sayıştay Başkanlığınca raporda belediyelerin söz konusu yönetmeliğe uyum sağlamakla yükümlü olduğu aksi halde kamu zararı oluşturulacağı ve bununla ilgili belediye yetkililerinin sorumlu olacağı belirtilmiştir. Sonuç olarak; 13 ilçe belediye yetkilileri, Büyükşehir belediyesi ile 1 yıl boyunca yapılan görüşme ve toplantılar sonucunda ortak kararla tarife çeşidi oluşturulmuş, bu yasal zorunluluktan dolayı da bugün itibariyle su faturaları üzerinde yansıtılmıştır. Su faturalarına yansıtılan ücret ilçe belediyelerine aktarılmaktadır.”

Kanun Ne Diyor, Ücret Neye Göre Belirleniyor?

a)2872 sayılı Çevre Kanunu
b)27.10.2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik

İlgili (a) da kayıtlı kanunun 11'inci maddesinde; "Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler evsel katı atık bertaraf tesislerini kurmak,kurdurmak,işletmek veya işlettirmekle yükümlüdürler. Bu hizmetten yararlanan ve/veya yararlanacaklar, sorumlu yönetimlerin yapacağı yatırım, işletme, bakım,onarım ve ıslah harcamalarına katılmakla yükümlüdür. Bu hizmetten yararlananlardan belediye meclisince belirlenecek tarifeye göre katı atık toplama, taşıma ve bertaraf ücreti alınır. bu fıkraya uyarınca tahsil edilen ücretler katı atıkla ilgili hizmetlerdışında kullanılamaz" hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, ilgili (b) de kayıtlı yönetmeliğin 1'inci maddesinde; "Bu yönetmeliğin amacı; atıksu altyapı tesisleri ile evsel katı atık bertaraf tesislerinin kurulması, bakımı, onarımı, işletilmesi, kapatılması ve izlenmesi, bu tesislerle ilgili olarak verilen tüm hizmetleri karşılayabilecek tam maliyet esaslı tarifelerin; atıksu altyapı yönetimleri, büyükşehir belediyeleri ve belediyeler tarafından belirlenmesi, ayarlanması ve uygulanması yoluyla çevresel altyapı hizmetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamaktır" hükmü yer almaktadır.
 

Gazetemize Düzenlenen Siber Saldırılar Hakkında Açıklama Gazetemize Düzenlenen Siber Saldırılar Hakkında Açıklama