Pekin'in sessiz planı ortaya çıktı!
ABD'nin eski Başkanı Donald Trump döneminde başlatılan ticaret savaşları, Çin'de yalnızca ekonomik değil, stratejik bir uyanışa neden oldu. Amerikan basını Pekin'in perde arkasındaki uzun vadeli planlarını ortaya koydu.
Wall Street Journal’da yayımlanan özel haberde, Pekin yönetiminin iç kaynaklarına ve Xi Jinping’e yakın danışmanlara dayandırılan bilgilere göre, Çin’in Amerika karşısında başlattığı mücadele yalnızca bir ticaret savaşı değil yeni bir küresel soğuk savaşın sessiz mimarisi kuruluyor.
KARIŞIKLIK DEĞİL, DİRENİŞ
Trump yönetimi döneminde Çin mallarına uygulanan yüksek gümrük tarifeleri, teknoloji şirketlerine yaptırımlar ve Çinli öğrencilere yönelik vize kısıtlamaları gibi hamleler, Washington’un agresif tutumunu gözler önüne serdi.
Pekin’in karşı hamlesi, doğrudan misillemeden çok stratejik sabır ve uzun vadeli hazırlık şeklinde gelişti.
SOVYETLERİN ÇÖKÜŞÜ REHBER OLDU
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in bu stratejideki en büyük ilham kaynaklarından biri Sovyetler Birliği’nin dağılması oldu.
Jinping’e göre Sovyetler’in asıl hatası ekonomik değil, ideolojik ve parti içi kontrol zaaflarıydı. Çin, ideolojik bütünlüğü koruyarak devlet aygıtını ayakta tutmayı ve Batı karşısında sabırla ilerlemek istiyor…
ORDU HAZIR AMA YARIŞ YOK
Pekin’in savunma bütçesi her yıl ortalama %7.2 oranında artırılıyor. Artışla ekonomik büyümenin üzerinde seyretse de halen GSYİH’nin %1.5’inin altında tutuluyor.
Çin’in amacı, ABD ile doğrudan bir silah yarışına girmeden ordusunu hazır ve caydırıcı tutmak.
KAZANMAK İÇİN KAYBETMEMEK YETERLİ
Çin’in benimsediği strateji, ünlü stratejist Henry Kissinger’ın asimetrik savaş doktrinini temel alıyor:
“Savaş kaybedilmediği müddetçe kazanılır.”
Jinping’e göre bu mücadelede “kazanmak”, ABD’yi yıpratırken Çin’in ayakta kalabilmesi, zamanla alternatif bir küresel güç merkezi hâline gelebilmesidir.
YENİ BİR DÖNEMİN EŞİĞİNDE!
Analistlere göre, Pekin’in stratejik sabırla ördüğü bu uzun vadeli yol haritası, yalnızca bir ticaret savaşı değil, 21. yüzyılın yeni küresel düzenine geçişin habercisi. ABD'nin askeri ve ekonomik baskıları karşısında Çin'in gösterdiği kontrollü ve disiplinli tutum, dünya sahnesindeki dengeleri geri dönülmez biçimde değiştirebilir.
Bakmadan Geçme





