Sağlık Bakanlığı, dünyada 10 binde bir görülmesine rağmen Türkiye'de akraba evliliğinin fazla olmasından ötürü 6 binde bir görülen SMA ile mücadeleye karşı harekete geçerek, evlilik öncesi ücretsiz tarama için ihaleye çıktı. Çoğunlukla çocuklarda görülen ve tedavisi yüksek maliyetlerle yapılabilen SMA, evlilik veya gebelik öncesi yapılan gen taramasıyla engellenebildiğinden Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan evlilik öncesi tarama testlerinin içerisine SMA'yı da alması talep ediliyordu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, ocak ayında yaptığı açıklamada "Bundan sonra tüm evlilik öncesinde aile adaylarına gen taraması da yaparak tedbir alınacak" ifadesini kullanmış ancak bu konuda aylardır bir gelişme olmamıştı.

FETHİYE'DE HAVALAR SOĞUYUNCA HERKES O DÜKKANLARA AKIN ETTİ FETHİYE'DE HAVALAR SOĞUYUNCA HERKES O DÜKKANLARA AKIN ETTİ


Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, tarama programı için harekete geçerek, ihaleye çıktı. "Evlilik Öncesi Ulusal SMA Taşıyıcı Tarama Programı KİT" programı kapsamında 800 bin adet tanı kiti için ihale açıldı. Doğrudan temin yoluyla açılan ihale kapsamında istekliler, tekliflerini 8 Ekim'e kadar Genel Müdürlüğe iletecek. İhale sonucunda sözleşmenin imzalanmasının ardından ilk partide 200 bin adet kitin 30 gün içerisinde teslim alınması bekleniyor. 60 gün içerisinde 300 bin, 90 gün içerisinde de son partide 300 bin adet tanı kiti yüklenici tarafından teslim edilecek. Tarama sonucunda SMA taşıyıcısı olduğu tespit edilen çiftlere tüp bebek yöntemi önerilecek ve embriyoya yönelik analiz ve müdahaleyle bebeğin sağlıklı doğması sağlanacak.


"SAĞLIKLI YARINLARA BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ"


Evlilik öncesi ücretsiz SMA testini ilk kez Nisan ayında Ankara Büyükşehir Belediyesi başlattı. Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Başkent Üniversitesi'yle imzalanan protokol kapsamında hayata geçirilen uygulamayı "Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Başkent'te SMA hastalığının önüne geçecek bir adım attık. Sağlıklı yarınlara birlikte yürüyeceğiz" ifadesi ile duyurdu. Ankara'da yeni evlenecek çiftler, https://forms.ankara.bel.tr/smatesti adresi üzerinden ücretsiz tarama testi başvurusu yapabiliyor.

Kaynak: T24