Türkiye Arıcılar Birliği (TAB) Başkanı Şahin, dünyanın sayılı bal üreten bir ülkesi olarak yurt dışından apiterapik ürünlerin ithal edilmesinin Türkiye'nin bir ayıbı olduğunu belirtti. Şahin, “Ülkemizde apiterapik ürünler dediğimiz balın dışındaki diğer ürünlerin üretimi, arıcılarımızın üretim metotlarını, üretim şekillerine çok geç girdi. Son yıllarda bir takım apiterapi merkezleri kurulmasına rağmen, Sağlık Bakanlığı'nın 2014 yılında yönetmelik oluşmasına rağmen, üretim konusunda ciddi bir aktivite sağlanamadı. Apiterapi merkezleri yurt dışından ürün alarak kullanacaklar, bu ülkesel olarak bizim ayıbımız olur" diye konuştu. 

Türkiye Arıcılar Birliği olarak 3 yıldır ciddi bir mesafe alma uğraşı içinde olduklarını hatırlatan Şahin, "İki defa çalıştay yaptık. Ülke olarak neler yapabiliriz diye. 2018 yılında hazırladığımız ve 2019 yılında da Tarım Bakanlığımızdan talep ettiğimiz apiterapik ürünlerin sertifikalandırılması, sertifikalı apiterapik işletmelerin kurulması konusunda projemiz var. Bu proje kapsamında her yıl 500 işletme kurabilirsek, 3 yılda bin 500 işletme eder. Üç yılın sonunda Türkiye apiterapik ürünler ihtiyacımızı tamamen karşılayabileceğini ifade ettik. Çok büyük bütçeli projeler değil. 500 proje her yıl 100 bin lira işletmelere destek sağlayabildiğimiz sürece 3 yılın sonunda Türkiye'ye hiçbir şekilde, ne polen, ne propolis, ne arı zehri ürünler getirilmeden ülkemizde üretilmesi sağlanacak ve yüzde yüz bir katma değer oluşturulacağını ifade etmek istiyorum. İnşallah Bakanlığımız bizlere bu konuda destek verir” ifadesinde bulundu.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ ''X'' SALGINI KONUSUNDA UYARDI! DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ ''X'' SALGINI KONUSUNDA UYARDI!

Şahin, uluslararası ISO toplantılarında standartlar konusunda ciddi çabalarının olduğunu söylerken, “Yurt dışından gelen apiterapik ürünler dediğimiz gerek arı sütü, gerek propolisinin standartlara uymadığını ifade etmek istiyorum. Bu nedenle Fransa'da yapılan ISO toplantılarında standartların geliştirilmesi konusunda ciddi bir çabamız var. 2019 yılında başlandı. İnşallah 2020 yılında da ISO toplantıları ülkemize alındı, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) başkanlığında Türkiye Arıcılar Birliği ev sahipliğinde yapılacak. Bu toplantıların alt yapı çalışmalarını da Türkiye Arıcılar Birliği olarak çalışıyoruz” dedi.