Son zamanlarda uyuz vakalarında ciddi artış olduğu uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Söz konusu hastalık gözle görülemeyen bir parazitten kaynaklanıyor ve en net belirtisi kaşıntı. Ancak hastalar kaşıntıyı çoğu zaman alerji diye düşünerek ya doktora gitmiyor ya da tedaviye başlamış olsa dahi sonuç almak üzereyken geçtiğini düşünerek yarım bırakıyor. Bu da uyuz vakalarının sayısını artmasına neden oluyor.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Pınar Yönter Oğuz, konuyla ilgili olarak Haber48'e yaptığı açıklamada hastalığın artış sebebinin kesin olarak bilinmediğini ancak "Artan insan hareketleri (göçler ve yolculukların çok artması) ve kimyasal uyuz ilaçlarına direnç gelişimi" gibi faktölerin öncelikle değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. 

MUTLU BİR EVLİLİK KALBE İYİ GELİYOR MUTLU BİR EVLİLİK KALBE İYİ GELİYOR

Dr. Pınar Yönter Oğuz, konuyla ilgili olarak "Kimyasal ilaçlara her zaman direnç gelişebilir. Burada sebep uyuz tedavisinin zor ve vakit alıcı olması, bu durumun hasta uyumunu azaltabiliyor. Sağlık sisteminde bakanlığımızın da dayatmasıyla çok hastaya az sürede bakılmaya çalışılması da tedaviyi anlatmayı zorlaştırıyor. Zira hasta başına verilen süre 5 dakika. O sürede sadece tedavi zor anlatılırırken bir de hastayla konuşulup muayene edilmesi daha uzun süreye ihtiyaç duymamıza neden oluyor. Hastalara yarım yamalak uygulanan tedavi de sonuç vermediği gibi, parazitin ilaca direnç geliştirmesine de neden oluyor. Neyse ki kimyasal etki etmeyen ilaçlar da var, sadece uygulama biraz daha zahmetli." sözlerini kaydetti.

Uyuz hastalığı karşısında etkin bilinen bir korunma yöntemi olmadığının altını çizen Dr. Pınar Yönter Oğuz tedaviye yardımcı olması adına "Temizlik standardı yüksek yerlerde kalmaya çalışmak faydalı olabilir. Ama her zaman bilemiyorsunuz. Uyuz böceği gözle görünmez ve çok yüksek sıcaklıkta ölür." diyerek çarşaf-nevresim ve havluları kaynatmanın ya da ütülemenin şart olduğunu dile getirdi.

Dr. Pınar Yönter Oğuz dikkat edilmesi gerek bir konuyu daha hatırlatarak "Gece artan kaşıntılarda en kısa sürede doktora gitmek ve mümkünse çok yaymadan, ilerletmeden tedavi olmak çok önemli. Yoksa o sürede etrafa bulaştırma çok fazla olabiliyor. Bu da tekrar bulaşma riskini arttırıyor." uyarısında bulundu.