Şehir merkezine iniyorlar: Muğla'nın gündeminde yaban domuzları var
Muğla'nın gündeminde yaban domuzları var. Şehir merkezine kadar inen yaban domuzları için çalışmalar başladı. İşte konunun ayrıntıları...
Muğla'da 'Yaban Domuzlarının Doğaya, Biyolojik Çeşitliliğe ve Halk Sağlığına Etkileri' konulu toplantı düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantı, Muğla Sıtkı Koçman ile Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü işbirliği ile yapıldı. Toplantının gündeminde, yaban domuzlarının şehir merkezlerine inmeleri vardı. Konunun nedenleri, ekolojik etkileri, hayvanların taşıdıkları hastalıklar ve bu konuda alınması gereken tedbirler değerlendirildi. Yaralı yaban hayvanlarının tedavileri, zoonotik hastalıklar ve antibiyotik dirençleri ile ilgili bilimsel sunumlar da yapıldı.
‘SONUÇLARI İLGİLİ KURUMLARLA PAYLAŞACAĞIZ’
Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ünsal Paşalı, konuya dair yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Bugün burada alanında uzman akademisyenlerimizin katkılarıyla ekolojik denge, yaban domuzlarından bulaşan hastalıklar ve alınabilecek önlemleri konuşuyoruz. Yalnızca Muğla’da değil, Türkiye’nin pek çok ilinde yaban domuzu sorunu yaşanıyor. Toplantı sonunda hazırlanacak sonuç raporunu, ilgili tüm kurum ve paydaşlarla paylaşacağız”
SORUNUN ESAS KAYNAĞI: ORMAN YANGINLARI
Muğla Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Ömer Kahraman ise 2020'den bu yana yaşanan büyük orman yangınlarına dikkat çekti. Kahraman, bu yangınların yaban domuzlarının doğal yaşam alanlarını yok ettiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
"Yemek atıkları ve bilinçsiz besleme davranışları nedeniyle yaban domuzları şehir merkezine kadar indi. Bu durum hem sağlık açısından hem de trafik güvenliği açısından ciddi riskler barındırıyor. Bu süreçte iş birliği içinde olduğumuz Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederiz."
‘ÖNEMLİ SAĞLIK TEHDİTLERİ OLUŞTURUYOR’
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artay Yağcı, yaban domuzlarının popülasyonundaki artışın nedenlerini değerlendirdi:
“Doğal yaşam alanlarının daralması, iklim değişikliği ve gıda kaynaklarındaki değişimler, domuzların şehir merkezlerinde çoğalmasına yol açtı. Yaban domuzlarından insanlara geçebilecek parazitler önemli bir halk sağlığı tehdidi oluşturuyor. Tüm çözüm önerilerimizin bilimsel temellere dayanması ve etik çerçevede sürdürülebilir olması gerekiyor”
Toplantıya; Muğla Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Ömer Kahraman, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artay Yağcı, Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ünsal Paşalı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve alanında uzman akademisyenler katıldı.
Bakmadan Geçme





