ERDOĞAN, TOPLANTI SONRASI NELERİ AÇIKLACAK? ERDOĞAN, TOPLANTI SONRASI NELERİ AÇIKLACAK?

Görüşmelerin hemen öncesinde geçmişte Erdoğan’ın sözlerine atıfta bulunarak simit ve çay hesabı ile 5 kişilik bir asgari ücretlinin durumunu anlatan Girgin asgari ücretin vergi dışı kalmasını istedi. Girgin şunları söyledi: "Zalim yönetiminiz işçiye bir bardak çay ile bir simidi çok görüyor. Kömür deseniz, bir aylık alın teri bir ton kömür etmiyor; bir ton kömür 3 Bin 200 lira, asgari ücret 2 Bin 825 lira. Kara kış kapıda ancak asgari ücretli ısınırsa aç kalacak, aç kalmazsa donacak; bu mu sizin pik yapan ekonominiz? Ülkemiz tam bir asgari ücretliler toplumu. Yunanistan ve Çekya'da asgari ücret civarında çalışanların oranı yüzde 4, bizde ise yüzde 57; bu oran Avrupa Birliği ortalamasının 6,5 katından fazla. O nedenle, ülkemizde asgari ücret, milyonları ilgilendiren ortalama ücret hâline geldi."

"İŞÇİYE EMEKLİYE KAYNAK YOK HAZİNE GARANTİLİ İHALE ALAN ŞİRKETLERE ÇOK"

"Pandeminin başından beri, "Hiç olmazsa pandemi boyunca asgari ücretten yapılan 751 liralık kesintiler toplamını devlet karşılasın; asgari ücretliye verilen bu para bakkala, kasaba, terziye gelir olur, emeğiyle geçinenler bir nebze rahatlar." dedik, "Buna kaynak yok." diyerek bu Komisyonda verdiğimiz önergeleri reddettiniz.

Madem kaynak yok, hazine garantili ihalelerle yılda 4,5 milyar dolar, bugünün kuruyla 44 milyar liraya neden kefil oluyorsunuz? Madem kaynak yok "vergi harcaması" adı altında büyük şirketlerin borcunu niye siliyorsunuz? Madem kaynak yok para transferlerinde yüzde 30 vergi alacağımız vergi cennetlerinin listesini neden açıklamıyorsunuz? Nedeni çok açık. İktidarınız faizci sermaye ve rant sahiplerinin iktidardır."

"EMEKLİ AYLIKLARI ASGARİ ÜCRETE ÇIKARILSIN! İNTİBAK YASASI ÇIKARILSIN!"

"1999'dan önceki mevzuat devam ediyor olsaydı bugünkü asgari ücret üzerinden bağlanacak en düşük aylığın tutarı 2.147 lira olacakken 1999'da kabul edilen düzenlemeyle 1.252 liraya, 2008'de yapılan düzenlemeyle de 1.073 liraya düşürülmüştür. En düşük emekli aylığı asgari ücretten az olmamalı. İntibak yasası derhâl çıkarılmalı ve emeklilerden alınmakta olan muayene ücretleri ile reçete bedeli ve ilaç katılım payları kaldırılmalıdır."

"EMEKÇİLER CEVABINI VERECEK"

"Tek adam rejimi işçi sınıfına, emeğiyle geçinen herkese yönelik bir sınıfsal gaddarlık rejimidir. Açığa çıkan gerçek şudur: İktidar, yardım edilmiş yoksullar istiyor. Biz ise yoksulluğu ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Yardım edilmiş yoksullar olacak ki sosyal politikalar siyasi rant devşirmenin aracı olacak, yardım edilmiş yoksullar olacak ki uluslararası tekellere ucuzdan da ucuz emek gücümüz pazarlanacak ama inanıyoruz ki bu cendere kırılacak.

Bu rejimin yarattığı tahribattan en çok zarar gören, üç kuruş için emeği sömürülen milyonların mücadelesi sizin gaddarlığınızı alt edecektir ve çok değil, ilk seçimde işçi sınıfı tek adam rejimini demokratik yollarla tarihin tozlu raflarına havale edecektir."



Kaynak: Altar Zeyhan