Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası ekonomiye dair açıklamalarda bulundu:

* 2008 yılında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin tamamı ciddi bir finansal kriz yaşarken biz Türkiye olarak bu süreçten güçlenerek çıktığımızı ve çıkacağımızı söylemiştik.

*Hatırlayın o günleri nitekim takip eden yıllarda rekor büyümelerle 2009'daki kaybımızı fazlasıyla telafi ettik.  O zaman Başbakandım.  Bu yıl için de aynısını söylüyoruz daha önce ülkemizle ilgili oldukça olumsuz tablolar çizen uluslararası ekonomi kuruluşları, değerlendirmelerini aşama aşama bizim dediğimiz yere doğru getirmeye başladılar.

* Tabi sadece bununla yetinmiyoruz. Asıl amacımız salgının hızlandırdığı küresel siyasi ve ekonomik yeniden yapılanma sürecinde ülkemizi hak ettiği seviyeye çıkarmaktır. Üretimin, ticaretin ve finansın tek merkezli hale dönüşmesini sıkıntıları salgın döneminde daha iyi görüldüğü dünya ekonomileri daha dengeli bir üretim ve ticaret dağılımı arayış içindedir.

*Türkiye pek çok avantajıyla, bu anlayışla öne çıkan ülkelerin başında geliyor. Ekonomimizi sadece mevcut tabloya bakarak değil önümüzdeki işte bu büyük potansiyeli dikkate alarak yönetiyoruz.

“FARKLI SENARYOLARA HAZIRLIKLIYIZ”

* Son 10 yıldır olduğu gibi yeni dönemde de en önemli rehberimiz yol göstericimiz 2023 hedefleridir. Bu anlayışla 2021 bütçesini tüm yatırım, istihdam, ihracatta büyümeye üzerine bina ettik. Bütçemizin şimdiden ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

*Küresel ekonomide belki de iktisat tarihine geçecek bir dönem yaşıyoruz. Salgınla başlayan sağlık krizi gelişmiş ya da gelişmekte olan ülke ayrımı yapmaksızın tüm makroekonomik dengeleri derinden sarsıyor. İşsizlik, ticaret, turizm ve borçluluk gibi pek çok gösterge tarihin en kötü seviyelerine ulaştı.

* Tüm bunların etkisiyle 2020'de küresel ekonominin yüzde 4'ün üzerinde küçülmesi bekleniyor. Elbette dünyanın umudunu yeşerten gelişmeler de var. Salgının tedavisi konusunda başarıya ulaşan her adım çok hızlı bir küresel toparlanmayı beraberinde getirme potansiyeli taşıyor. Nasıl bir küresel durumla karşılaşırsak karşılaşalım Türkiye ekonomisi her türlü zorlu teste karşı hazırlıklı durumdadır.

* Bunun için gerçekçi bir zeminde hem açık hem ihtiyatlı olacağız. Hepsinden önemlisi her durumda vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Ekonomimizin güçlü ve kırılgan yönlerini gayet iyi biliyoruz. Güçlü yönlerimizi sağlamlaştırırken kırgınlıklarımızın üzerine gidiyor gereken tedbirleri de alıyoruz. Türkiye salgın sonrası döneme güçlü, dayanıklı ve rekabetçi bir küresel oyuncu olarak girmekte kararlıdır.

“EKONOMİ YÖNETİMİNE GÜVENİN”

* Vatandaşlarımızdan müsterih olmalarını, sürekli karamsarlık aşağılayanlara inat bize ve ekonomi yönetimimizi güvenmelerini istiyorum. Bunun için gereken somut zemine de sahibiz. Uyguladığımız politikalar, kredi genişlemesi ve normalleşme adımlarının etkisi ile yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 6,7 büyüdük.

*Böylece Türkiye Avrupa birliği G 20 ve OECD ülkeleri arasında üçüncü çeyrekte en fazla büyüyen ülke oldu. Bununla birlikte henüz ülkemizin istihdam potansiyelini yeteri kadar harekete geçiremediğimizi biliyoruz. Gençler ve kadınlar başta olmak üzere her kesimde istihdam oranlarını çok daha yukarı seviyelere çekecek politikalara öncelik vereceğiz.

“BİRİKİMLERİNİZİ TL’YE ÇEVİRİN”

*Halkımızın tasarruflarını TL olarak değerlendirmesini teşvik etmek istiyoruz. TL mevduat ve katılım hesaplarıyla ilgili faiz ve kar paylarındaki stopaj oranlarını düşürmüştük. Stopaj oranları 6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 5, 1 yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 3, 1 yıl üzerinde olanlar içinse yüzde sıfır olarak mart sonuna kadar uygulanmaya devam edecek.

*Son zamanlarda TL cinsi varlıklara olan güveni arttırmak için kurumlarımız tarafından piyasa dostu adımlar atıldı. Kasım ayından itibaren sermaye girişlerinde artış, risk primlerinde düşüş ve TL’de değerlendirme yaşandı.

*Vatandaşlarımızın döviz talebi de azalma eğilimine girdi. Tüm vatandaşlarımızdan birikimlerini dövizden TL’ye çevirerek üretim ve istihdama katkı sağlayacak yatırımlara yönelerek, mücadelemize destek vermelerini bekliyorum.

VEKİL OTGÖZ, MUHAMMET KÖKTEN İÇİN OY İSTEDİ VEKİL OTGÖZ, MUHAMMET KÖKTEN İÇİN OY İSTEDİ



Kaynak: Sözcü