KILIÇDAROĞLU'NDAN ÖZGÜR ÖZEL'E ZEHİR ZEMBEREK SÖZLER KILIÇDAROĞLU'NDAN ÖZGÜR ÖZEL'E ZEHİR ZEMBEREK SÖZLER

Sözcü Gazetesi’nden Saygı Öztürk’ün haberine göre, konuyla alakalı yurt dışındaki örnekleri de dikkate alarak bir çalışma yürüttüğünü aktaran Paksüt, cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50 artı 1 sisteminde bir değişiklik beklemediğini söyledi, “Anayasa için referanduma gidilmesi seçim sürecini aksatır. Bu da kafa karışıklığı ve kaos doğurur” uyarısında bulundu. Paksüt’ün ifadeleri şu şekilde:


“Seçim sonrası için altı parti bir çalışma yapıyor. Yani, ‘Biz iyileştirilmiş parlamenter sistemi getireceğiz’ diyerek hazırlık yapmak ne kadar doğru ise de sanki iktidar değişecek ve parlamenter sisteme geçilecek gibi bir kabul de o kadar yanlış olur. Cemil Çiçek, yüzde 50 artı 1 açıklamasını, kamuoyu ve diğer partiler üzerindeki etkisini, tepkisini görmek için yapmış olabilir. Mevcut anayasa ile önümüzdeki seçimlere gidilecek. Ondan sonra da ülke yine bir-iki yıl daha Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yönetilecek.”


Yaptığı çalışmayı siyasi partilere de göndereceğini ifade eden Osman Paksüt, “Kamutay ne yapacak?” sorusuna “Kamutay, yasaların daha özenli yapılması, toplumun ihtiyaçlarının ve sesinin daha iyi duyulması, yasal düzenlemelerin aceleye getirilmeden çıkarılmasında etkili olacak” şeklinde yanıt verdi.


Kanun yapma yönteminin düzeltilmesi ihtiyacına dikkat çeken Paksüt, “Özellikle son yıllarda torba yasalar yüzünden allak-bullak olan kanun sistematiğinin yeniden düzeltilmesine şiddetle ihtiyaç var. İki meclisli bir parlamentoda yasalar daha düzenli ve özenli şekilde yapılabileceği gibi hükümetin denetimi de millet tarafından daha yakından, daha sağlıklı şekilde gerçekleştirilebilir” ifadelerine yer verdi.
Hükûmetin sadece meclisten güvenoyu alarak kurulabileceğini belirten Paksüt, “Hükümetin düşürülmesi her iki meclis kararıyla olabilir. Bunlar doğru düzenlemeler ve dengelerin gerçekleştirilmesi içindir. Üzerinde çalışması gereken konulardır”dedi. Paksüt, şöyle devam etti:


“Cumhurbaşkanının ‘tek adam’ gibi davranmaktan uzaklaşması mümkün. Ortak akıl çerçevesinde hareket ediyor, değişik istekleri dikkate alıyor olduğunu göstermek istiyorsa anayasada buna mâni bir hal yok. Bir bakandan şikâyet geliyorsa, onun hakkında oylama yaptırabilir. Yani tek adamlıktan uzaklaşmaya anayasa engel değil.”

Kaynak: Sozcu