National Aeronautics and Space Administration ( NASA ) 'nın açıklamalarına göre yıldızımız Güneş'de son 6 yılın en büyük patlamaları gerçekleşti. Uzmanlar gerçekleşen solar patlamaların jeomanyetik etkilerinin yarın tüm Dünya'da hissedileceği şeklinde açıklamalarda bulundu.

Güneş fırtınası nedir ?

Güneş patlamaları genelde 2 şekilde gerçekleşir. Güneş'in yüzeyinde meydana gelen fırtınalar sonucu güneşin çekim alanından kurtulamayan ve dış uzaya sıçrayamayan patlama türüne Solar Flare ( Güneş Işıması ) denir. 

Güneş'in kütle çekim alanından kurtularak uzaya saçılan ve etkileri Dünyamızda gözlenebilen patlamalara ise Koronel Kütle Atımı adı verilmektedir. Bu türde gerçekleşen patlamalar Güneşteki atomların hızla kütle çekim etksiniden kurtularak dış uzaya fırlaması olarak açıklanır. Bu patlamaların hızları saate 2000km/s olarak ölçülmektedir.

Ekran görüntüsü 2023-12-16 152043

Dünya'da etkileri ne olacak ?

Modern çağda büyük solar fırtınalar'ın bahsedilenin aksine internet'i keseceği ve ya elekitirklerin çok uzun sürelerde kesileceği  söz konusu değildir.  Güneş patlamalarının Dünya'daki elektronik cihazlara vereceği en büyük zarar uydular olacaktır. 

340x1912xizin-almadan-uydu-firlatan-sirket-yeni-uydular-icin-lisans-aldi

Güneş patlamalarını görebilirmiyiz ?

Güneş patlamalarının gözle görülebilir etkisi Aurora ve ya kuzey ışıkları şeklinde görülebilir geçtiğimiz aylarda gerçekleşen güneş patlamaları Türkiye dahil birçok ülkeden özellikle gece geç saatlerde gözlemlenebilmişti.

O ÜLKEDE ŞİDDETLİ DEPREM O ÜLKEDE ŞİDDETLİ DEPREM

northern_lights_above_glacier_lagoon_v2osk_unsplash_7d39ca647f