Dünya tarihinde Ay'a iniş yapan 4. ülke olma şansını kıl payı kaçıran Hindistan, uzay teknolojileri konusunda büyük bir deneyim kazandı. Chandrayaan-2 uzay aracı yakaşık 1.5 aylık yolculuktan sonra Ay'ın yörüngesine oturmuştu.

UZAY ARACINI İNDİRME İŞLEMİ NASIL BAŞARISIZ OLDU?

Yüzeyden 30 kilometre yükseklikte iniş işlemleri başlatılan uzay aracı, birinci etap sürecine geçirildi. İnişin birinci aşamasında sert bir fren yaparak dikey olarak 7 dakikalık bir iniş yapması planlanan uzay modülü, ineceği noktaya yakın bir noktada kendini sabitleyecekti. Bu aşamayı başarıyla gerçekleştiren modül, 8 dakika sürmesi planlanan ikinci aşamaya geçti. İnişin ikinci aşamasında, daha hassas ve yavaş bir frenle dikey olarak yüzeye iniş yapılması planlanmıştı. Yüzeye 2.1 kilometre kalana kadar sorunsuz ilerleyen ikinci aşama, bu noktadan itibaren uzay aracıyla iletişimin kesilmesi sonucu başarısız oldu.



BAŞARI ŞANSI YÜZDE 37

Yüzde %37 başarı şansı verilen ve başarısızlığın daha yüksek ihtimale sahip olduğu bu zorlu görevde, başarıya ulaşmayı kıl payı kaçıran Hindistan, çok önemli veriler ve tecrübe kazanırken şimdilik Ay'a iniş yapan 4. ülke olamadı.



HİNDİSTAN BAŞBAKANI NARENDRA MODİ'DEN ÖNEMLİ MESAJ

Başarısız iniş sonrası programda görevli bilimadamlarına konuşma yapan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, "Hayatta inişler ve çıkışlar var. Yaptığınız şey küçük bir başarı değil. Uzay çalışmaları devam edecek" dedi.



ŞUANA KADAR SADECE 3 ÜLKE BAŞARILI OLDU

Şuana kadar Ay'a iniş yapmayı başaran sadece 3 ülke oldu. Bu ülkeler ise ABD, Sovyetler Birliği ve Çin.

YAPAY ZEKA NEREYE GİDİYOR ? YAPAY ZEKA NEREYE GİDİYOR ?