İşten yorgun argın eve geldiniz. Yemek bile yemeden önce kendinizi koltuğa attınız. İlk yaptığınız şey televizyon kumandanızı elinize alıp açma tuşuna basarak kanallar arasında zap yapmak değil mi? Pekii kumandanızın içerisinde altın olduğunu söylesek?

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AZERBAYCAN'A SEÇİM MESAJI DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AZERBAYCAN'A SEÇİM MESAJI

Yanlış okumuyorsunuz. Tüm elektronik aletlerin içerisinde aslında altın var. Sıradan bir televizyon kumandasında bile!

Bugün İngiltere, elektronik cihaz atıklarının içerisindeki altını çıkaracak yeni bir fabrika kurduğunu duyurdu. Kraliyet Darphanesi (Royal Mint) tarafından yapılan duyuruda her yıl elektronik atıklardan 4 bin tona kadar PCB işleme kapasitesine sahip olan bir fabrika kurulduğunu bildirdi. 

Güney Galler'de konuşlanan 3 bin 700 metrekarelik tesiste, Kanada menşeili teknoloji şirketi Excir, dünyada ilk kez kendi patentli kimyasını kullanarak, televizyonlar, dizüstü bilgisayarlar ve cep telefonları gibi günlük eşyalarda bulunan baskılı devre kartlarından (PCB') dakikalar içinde altın çıkaracak. Excir'in kimyasının oda sıcaklığında çalışması, altın geri kazanımında daha az enerji ve daha uygun maliyetli bir yöntem yaratıyor.

 İngiltere'nin en eski şirketine yüksek kaliteli 999,9 saflıkta altını 'işlemek' için yeni ve daha sürdürülebilir bir yol sağlıyor. Geri kazanılan altın halihazırda Royal Mint'in 886 adlı lüks mücevher koleksiyonunda kullanılmaya başlandı bile. 

Açıklama yapan Royal Mint: "Birleşmiş Milletler'in Küresel E-atık İzleme'sine göre, dünya çapında e-atık üretimi her yıl 2,6 milyon ton artıyor. 2022'de rekor seviyede 62 milyon ton e-atık üretildi ve bu 2010'dan bu yana yüzde 82'lik bir artış anlamına geliyor. Yeni fabrika, bu büyüyen çevresel zorluğa daha sürdürülebilir bir çözüm sunuyor. Değerli sonlu kaynakların geri kazanılmasını ve diğer malzemelerin ileri işleme için uygun şekilde işlenmesini sağlamak için tasarlandı” ifadelerini kullandı.