Türk mühendisler geliştirdi! Deprem ve heyelanı erkenden tespit edecek
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve ekibinin hayata geçirdiği
Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında deprem ve diğer afetler geliyor. Deprem kuşağı içerisinde yer alan Türkiye'de afet riskini önleyebilecek, hasarı azaltabilecek çalışmalar da yürütülüyor. Zonguldak'ta yer bilimciler heyelan içinden erken uyarı yapabilecek ve depremde hasar tespit çalışmalarında kullanılabilecek bir yazılım geliştirdi.
Deprem ve afet riskinin azaltılması için çalışan yer bilimciler 16 ayrı işlemin tek bir uygulamada yapılmasını sağlayan bir yazılım geliştirdi. Söz konusu yazılım heyelan sırasında erken uyarı yapabilecek, depremlerde hasar tespit ve zarar azaltma çalışmalarına katkı sunacak. Yazılım uydu ve radar görüntülerini hızlı biçimde işleyebiliyor.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve ekibinin hayata geçirilen "Sentinel-1" adlı yazılım, radar uydularından elde edilen verileri analiz ederek deprem, heyelan ve çeşitli yer hareketlerini detaylı biçimde takip edebiliyor.
VERİLERİ TEK BİR PROGRAMDA İŞLİYOR
Geliştirilen sistem sayesinde, afet riski taşıyan bölgelerde erken teşhis ve müdahale imkanları artarken, kaçak yapılaşma ve yeryüzeyindeki değişimler de hassas biçimde tespit edilebilecek.
Zonguldak BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, gazetecilere, Kutoğlu ve ekibi tarafından geliştirilen yazılımın, radar uydularından elde edilen yer hareketi verilerini tek bir programda işleyerek büyük kolaylık sağladığını söyledi.
Sistem sayesinde uzman olmayan kişilerin dahi karmaşık analizleri rahatlıkla yapabileceğini belirten Özölçer, programa inançlarının tam olduğunu, ülkenin hizmetine kullanılabilmesi için gerekli desteği verdiklerini ifade etti.
'HEYELANLAR DAHA ÖNCEDEN TAHMİN EDİLEBİLECEK'
Özölçer, şu ifadeleri kullandı:
"Belki heyelanlar daha önceden tahmin edilebilecek. Depremler ve fay hatlarıyla ilgili ayrıntılı çalışmalar daha rahat yapılabilecek. Zamandan tasarruf ve ekstra pek çok işten tasarruf edilmesini sağlayan bir program. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. İnşallah şu an sunucularımız üzerinde çalışan program daha sonra farklı alternatiflerle de sunulabilir. Bizim sunucularımıza girip çalışmak isteyen tüm bilim adamları veya başka kişiler bunu kullanabilecek. Radar uydularını işleyip, dünyanın herhangi bir yerindeki yer hareketlerini tespit edebilecekler. Bu da hepimiz için bir fayda sağlıyor."
Bakmadan Geçme





