Türkiye'nin ilk İklim Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlandı!
TBMM'de 2 Temmuz'da kabul edilen ve iklim değişikliğiyle mücadelede tarihi bir adım olan İklim Kanunu, 9 Temmuz itibarıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sera gazı emisyonlarının azaltımından emisyon ticaret sistemine kadar pek çok düzenlemeyi kapsayan kanun, 'net sıfır emisyon' hedefi doğrultusunda hayata geçirildi.
Türkiye'de yapılan ilk iklim kanunu olması nedeniyle kamuoyu tarafından yakından takip edilen yasal düzenleme Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi. TBMM'de yapılan görüşmeler sonucunda 2 Temmuz tarihinde yasalaşan İklim Kanunu, 9 Temmuz tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak uygulamaya alınmış oldu.
İKLİM KANUNU YÜRÜRLÜĞE GİRDİ!
Türkiye'nin ilk "İklim Kanunu", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
TBMM Genel Kurulunda 2 Temmuz'da kabul edilerek yasalaşan İklim Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan Kanun, iklim değişikliği ile mücadelede esas olan sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerini, planlama ve uygulama araçlarını, gelirleri, izin ve denetim ile bunlara ilişkin yasal ve kurumsal çerçevenin usul ve esaslarını kapsıyor.
Kanunla, "Adil geçiş", "Birincil piyasa", "Denkleştirme", "Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)", "Gömülü sera gazı emisyonları" ile "Gönüllü karbon piyasaları", "İklim adaleti" gibi tanımlar yer alıyor.
İklim değişikliğiyle mücadelede genel ilkelerin belirlendiği Kanuna göre, iklim değişikliği ile mücadelede Türkiye'nin "ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ve göreceli kabiliyetler" ilkesi dikkate alınarak, eşitlik, iklim adaleti, ihtiyatlılık, katılım, entegrasyon, sürdürülebilirlik, şeffaflık, adil geçiş ve ilerleme yaklaşımları esas alınacak.
UYUM FAALİYETLERİNE İLİŞKİN FAALİYERLER YILLIK BAZDA İNCELENECEK
Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler, kamu yararı gözetilerek alınacak tedbirlere ve düzenlemelere süresinde uymakla ve bunları uygulamakla yükümlü olacak.
Ulusal Katkı Beyanında, net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda ülkenin kalkınma öncelikleri ve özel koşulları göz önünde bulundurulacak ve bu çerçevede önlemler alınacak.
Sera gazı emisyonlarının azaltımı ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerine ilişkin ilerlemeler yıllık bazda İklim Değişikliği Başkanlığınca izlenecek.
Bakmadan Geçme





