Bunun üzerine harekete geçen Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, Belediye Başkanlığı makamında ilçedeki muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirildi.

Yapılan toplantıda, ortak alınan kararla imza kampanyası başlatılması kararlaştırıldı ve bu doğrultuda “#YatağanBizimKararBizim” sloganıyla pazarda stant kurularak vatandaşlardan imza toplanmasına karar verildi.

TOKSÖZ: "KOKU ÖNLEME SİSTEMLERİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ YOK"

Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemiz 7 Ekim 2021 tarihli ve 31621 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun” ile Paris İklim Sözleşmesinin tarafı olmuştur. Ülkemizin ulusal katkı beyanına göre, sera gazı emisyonlarının 2030 yılında referans senaryoya (BAU) göre artıştan yüzde 21 oranına kadar azaltılması öngörülmüştür. Proje, Paris İklim Anlaşması açısından uyulması gereken hedefler gözetilerek değerlendirildiğinde uygun olmadığı açıktır. Bu atıkların farklı türde yakılabileceği bilinmektedir. Dolayısıyla tesiste yakılması muhtemel diğer atıklar ve buna bağlı çevresel, sosyal, halk sağlığı etkileri değerlendirilmemiştir. Raporda bahsedilen koku önleme sistemleri hakkında detaylı bilgi verilmediği, hangi yöntemin kullanılacağının (aktif karbon filtrasyon sistemi, ozon gazı uygulamaları vs.) belirtilmediği, işletme aşamasında 800 metre mesafede yer alan konutların, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yatağan Meslek Yüksekokulu vb. kurum ve sosyal tesislerin kokudan etkilenmesi ve sorunun çözülememesi durumunda çamur kabulünün durdurulacağına dair taahhütlerin bulunmadığı görülmüştür" dedi.

"PROJE BELEDİYEMİZ TARAFINDAN UYGUN BULUNMADI"

Toksöz, "Ayrıca ilçemizde yer alan ve 1982 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Yatağan Termik Santralinin yerel halk üzerinde stres oluşturduğu ve tepkilere neden olduğu bilinmektedir. Çalışma prensibi olarak Yatağan Termik Santrali ile aynı olan ‘Arıtma Çamuru Kurutma, Yakma ve Enerji Üretim Tesisi’ projesinin halk üzerinde yaratacağı psikolojik, sosyal ve sağlık etkilerinin ÇED Raporunda irdelenmediği görülmüştür. ÇED Raporunda faaliyet kaynaklı oluşacak emisyonların SKHKKY’e göre sınır değerlerin altında yer aldığı ve bu sebeple hava kalitesine katkı değerinin hesaplanmadığı belirtilmiştir. İlçemizin hava kirliliği açısından hassas bir bölge olması sebebiyle, Yatağan Termik Santrali emisyon verileri ile birlikte kümülatif değerlendirmenin yapılması elzemdir. İlçemizdeki Yatağan Termik Santralinin varlığı gözetilerek proje için yer seçiminin tekrar gözden geçirilmesi, alternatif başka ilçelerin değerlendirmeye alınması gerekmektedir.

Bu bağlamda, ilçemizin hava kirliliği açısından hassas bir noktada olması, projenin var olan hava kirliliğini arttırıcı nitelikte olması, projenin kurulma alanının şehir merkezine ve sosyal alanlara yakın olması, oluşması muhtemel koku problemleri nedeniyle halk sağlığı, sosyal ve çevresel problemlere yol açması ve ilçenin sosyal gelişimine negatif etkilerinin olması sebebiyle söz konusu proje belediyemizce uygun bulunmamaktadır” ifadelerinde bulundu.

Kaynak: SonDakika

Kaynak: İHA