Uzun süredir gündemde olan yatay-dikey mimari tartışmasını kökünden çözecek bir kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, imar planlarında karşılaşılan davaların ivedi yargılama ile mahkemelerde görülmesinin önünü açan, kaçak yapılarla ilgili düzenlemeler getiren, yüksek binaların inşasının önüne geçilmesini amaçlayan kanun teklifini bugün Meclis Başkanlığı'na sunduklarını açıkladı.

Bu bağlamda bundan sonra imar planlarında 'yükseklik serbest' tanımı yer almayacak. Her ilçe için çevresindeki diğer yapılara da bakılarak bir kat sınırı konacak. Sınırları belediye meclisleri belirleyecek.

SEÇİMLERLE İLGİLİ OKUL KARARI! 1 NİSAN TATİL Mİ? SEÇİMLERLE İLGİLİ OKUL KARARI! 1 NİSAN TATİL Mİ?

AK Partili Milletvekilleri tarafından hazırlanan teklif yasalaşırsa, yüksek yapılara sınır getirilecek, kişiye özel plan değişikliği engellenecek, kaçak yapılara geçit verilmeyecek ve rant vergisinin adil paylaşımı sağlanacak. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş "İmar planlarında kat serbestisi olarak bilinen yani yükseklikte herhangi bir kısıtlama uygulama söz konusu değil. Bunu kaldırıyoruz. Bundan sonra binalar istediği kadar yukarı gidemeyecekler" dedi.

Çevre yapıların yüksekliklerine bakılarak ortalama bir yükseklik belirleneceğini kaydeden Muş, "Binalar traşlanmayacak, mevcut yapılarla ilgili bir durum yok. Bundan sonra hiçbir belediye parsel bazlı bir imar değişikliği yapamayacak. Ancak talep olursa ve bir ada varsa tüm maliklerin rızasıyla ada bazlı plan değişikliği yapılabilir. Ortaya çıkacak değer artışının tümü kamuya geçecektir" ifadesinde bulundu.

Köylerde yapılacak olan yapılarla alakal ı da valilikten izin alma şartı geliyor. Kişiler muhtara bildirerek inşaat yapabilecekler. Mehmet Muş, "Sahillerde kumsal alanlarda iskeleler yapılıyor. Buna son veriyoruz. Kumsallarda bundan sonra iskele yapılamayacak. Ancak burası kayalıksa, denize girme imkanı yoksa, Çevre ve Kültür bakanlıklarının yönetmeliği ile kayalık alanlarda yapılmasına müsaade edeceğiz" açıklamasında bulundu.