25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nden başlayarak 10 Aralık İnsan Hakları Günü'ne kadar süren “16 Günlük Aktivizm”, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'nin yürüttüğü küresel bir kampanyadır.

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması konusunda farkındalık yaratmayı hedefleyen kampanya, umudun ve ışığın rengi turuncudan ilham alıyor. Kampanya, özel sektörü, kamu kurum ve kuruluşlarını, yerel yönetimleri, sivil toplum örgütlerini, “Dünyayı Turuncuya Boya” sloganıyla kadınlara yönelik şiddete dikkat çekmeye çağırıyor. 16 gün boyunca binalar, parklar ve ikonik yapılar turuncu renkle aydınlanıyor.

Bir insan hakları ihlali olan kadına yönelik şiddete son vermek için 16 Günlük Aktivizm kampanyası süresince Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye’de kadınlara yönelik şiddete #Ateşböcekleri ile dikkat çekiyor ve güvenli kentler için #karanlığıaydınlat diyor. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına ve kadının güçlenmesine yönelik çalışarak dünya çapında kadınların ve kız çocuklarının ihtiyaçlarının daha hızlı bir şekilde karşılanması için kurulan bir birimdir. BM üyesi ülke hükümetleri, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik yasalar, politikalar ve programların tasarlanması ve bu alandaki küresel standartların uygulanması için ortak çalışmalar yürütmekte ve kadınlar ve kız çocuklarının hakları için küresel düzeyde savunuculuk yapmaktadır.

BM tarafından açılan ‘atesbocekleri.info’ isimli sitede konuyla ilgili bir kampanya düzenleyerek farkındalık yaratmaya çalışıyor.

Söz konusu birim manifestosunu şu şekilde açıklamaktadır:
“Yaşadığın kentte kendini güvende hissediyor musun? Sokakta yürürken seni tedirgin eden şeyler oluyor mu? Sözlü tacizle karşılaşıyor musun? Yanından geçerken omzuna çarpan, aracınla giderken trafikte seni sıkıştıran oluyor mu? Toplu taşımaya binerken kalabalık olmasına dikkat ediyor musun ya da toplu taşımada yalnız kalmaktan kaçınıyor musun? Yürüdüğün sokaklarda yeterli aydınlatma var mı? Yanmayan sokak lambaları, yolunu değiştirmene neden oluyor mu? Zaman zaman bir çukura denk gelip düşme tehlikesi geçiriyor musun? Kaldırımın yüksekliği yüzünden asfaltın kenarından yürümek zorunda kaldığın oluyor mu? Cevabın ‘Evet’ ise, sen de kamusal alanda (sokakta, iş yerinde, eğlence yerlerinde) şiddete maruz bırakılıyorsun. Kamusal alandaki şiddetten en çok kadınlar ve kız çocukları etkileniyor; sokakta yürürken, alışveriş yaparken ve toplu taşımayı kullanırken güvende hissetmiyorlar. Şiddetten arındırılmış bir hayat, kadınlar ve kız çocuklarının güçlenmesi ve eşit bireyler olarak toplumsal hayat içerisinde yer almalarının ön koşullarındandır. Ateş böcekleri birbirlerini korumak, gecenin karanlığında birbirlerini kollamak için bir yanıp bir sönen ışıklarıyla sessiz bir iletişim içindeler. Uzaktan bir yangın yerini anımsatan bu bol ışıklı iletişim onların hayatta kalmasını sağlıyor. Her bir ışık güveni simgeliyor. Bu kusursuz iletişim, şiddet gören kadınlar için neden bir çözüm olmasın? Siz de bir yerlerde kendinizi güvensiz hissediyorsanız oraya bir ateş böceği bırakın, karanlığı aydınlatın.”

Neden Ateşböcekleri?

BM Kadın Birimi, dayanışmanın sembolü ateş böceklerinden ilham alarak kamusal alanda şiddete dikkat çekiyor ve herkesi birer ateş böceği yakmaya çağırıyor. Ateş böcekleri birbirlerini korumak, gecenin karanlığında birbirlerini kollamak için bir yanıp bir sönen ışıklarıyla sessiz bir iletişim içindeler. Uzaktan bir yangın yerini anımsatan bu bol ışıklı iletişim onların hayatta kalmasını sağlıyor. Her bir ışık güveni simgeliyor. "Bu kusursuz iletişim, şiddet gören kadınlar için neden bir çözüm olmasın?" diyen birim, internet sitesindeki haritada yer işaretleme yöntemiyle Ateş böceklerinin yaşadığımız kentlerde güvende hissetmediğimiz yerleri aydınlatacağını belirtiyor.

BM Kadın Birimi, interaktif haritada işaretlenen güvensiz noktalara ilişkin bilgiyi ilgili yerel yönetimler ile paylaşarak güvenli kentlere katkı sağlamayı hedefliyor.

YOL KENARINDA KADIN CESEDİ BULUNDU YOL KENARINDA KADIN CESEDİ BULUNDU