Dokuz Eylül Üniversitesi ile Başkent Üniversitesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği Türk-Yunan ilişkileri konulu sempozyumda Hürriyet yazarı Sedat Ergin'e açıklamada bulunan Akar, "ABD’nin Afganistan’dan çekileceğinden geç haberimiz oldu. Başkan Trump’ın 2020 yılı şubat ayında Taliban’la anlaşmaya varma kararı ile Başkan Biden’ın geçen nisan ayında bu anlaşmayı uygulama ve askerlerini 2021 Eylül ayı başında çekme kararını ABD, NATO müttefiklerine, bizlere sonradan bildirdi" dedi.

DOLANDIRICININ BABASI PARAYI SAHİBİNE TESLİM ETTİ DOLANDIRICININ BABASI PARAYI SAHİBİNE TESLİM ETTİ

Afganistan ordusunun pek çok vilayeti savaşmadan Taliban'a teslim etmesini de yorumlayan Akar, "Atatürk, ‘Şartlar çok ağır, karşı taraf çok güçlü’ demedi, mücadele etti ve zafere ulaştı” sözleriyle ABD ile koalisyon güçlerinin kurduğu Afgan ordusuyla alakalı şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sonuçta şunu söyleyebiliriz, bir orduya istediğiniz kadar modern silah, teçhizat, askeri malzeme verin; bu azim ve kararlılık olmadıktan sonra, siz onlara bu nosyon ve formasyonu kazandıramadıktan sonra bu bir sonuç getirmez....”

Akar, Afganistan ordusundaki bazı unsurların Taliban'la ideolojik yakınları olabileceğini, bunun da çözülmede rol oynamış olma ihtimali bulunduğunu söyledi.

ABD ve koalisyon güçlerinin çekilmesiyle ilgili olarak "Askeri ve siyasi açıdan bakıldığında, koşullar hemen çıkılmamasını gerektiriyordu" diyen Akar, "Her şeyden önce 20 yıl boyunca Afganistan’da NATO adına sarf edilen bir çaba, harcanan ciddi bir enerji söz konusu. Maliyet keza... Bu çabanın sonuçları alınmadan çıkılmaması gerekirdi" dedi.

Kaynak: AA