Haberler.com adlı haber sitesinde, 5 Ağustos 2021 tarihinde “Hukuk Fakültesini kazandırmak vaadiyle 21 yaşındaki genç kadına işkence ve tecavüz etti” başlıklı bir haber yayımlandı. Haber Basın Konseyi’ne başvuruda bulundu. Başvuruda, “üniversiteye hazırlanan bir genç kızın yaşadığı olayın konu edilerek, onun mahremiyetine girildiği ve kişilik haklarına saldırıldığı” iddia edildi. Basın Konseyi, “tecavüze uğrayan kişinin kimliği belli olacak şekilde fotoğraflarının kullanılmasını” ağır etik ihlali olarak belirledi.

Basın Konseyi üyeleri, yargıya taşınan olayın haberleştirilmesinin uyarıcı olacağı için haberleştirilmesinin yararlı olabileceğini kabul ederken, mağdurun fotoğraflarının kullanılarak kimliğinin belli olacak şekilde afişe edilmesinin etik ihlali olduğu sonucuna vardı.

Konseyin Hukukçu üyeleri de mağdurun üniversiteye kaydettirileceği söylenerek aldatılıp tecavüze uğramasının haberleştirilmesinde kamusal yarar olduğu kabul edilse de haberde mağdurun kimliğinin açıkça ortaya çıkacak şekilde verilmesinde kamu yararı olmadığını aktardı.

Basın Konseyi Yüksek Kurulu haberde Basın Meslek İlkeleri’nin “Gazeteci, şiddet, nefret, zorbalık ve ayrımcılığı özendirici, insani değerleri incitici yayın yapamaz” şeklindeki 13’üncü maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle oy birliği ile kınama kararı aldı.

Konsey, haberde “Kişilerin özel yaşamı, kamu çıkarlarının gerektirdiği durumlar dışında, yayın konusu olamaz” şeklindeki 5’inci maddenin de ihlal edildiği kararını verdi. Ancak, mağdura ulaşılamadığı ve izni alınamadığı için teknik açıdan bu madde yönünden karar alamadı.

BAKANLIKTAN ALTIN KARARI: FİYATLAR ETKİLENİR Mİ? BAKANLIKTAN ALTIN KARARI: FİYATLAR ETKİLENİR Mİ?

Kaynak: T24