POLİS, AFGANLILARI YAKALABİLDİ Mİ? POLİS, AFGANLILARI YAKALABİLDİ Mİ?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Draghi’nin talebi ile gerçekleşen görüşmede, Türkiye-İtalya ilişkileri ve bölgesel konular ele alındığı belirtildi.


Erdoğan, NATO müttefiki İtalya’dan, Türkiye’nin ilişkilere atfettiği öneme mütenasip karşılık görmeyi beklediklerini aktardı.


Görüşmede, 2021 yılının 7 ayındaki ikili ticaret hacminin 13 milyar dolara yaklaşarak, salgın öncesindeki seviyesini geçtiğini belirten Erdoğan, bu ivmeyi hızlandırdıkları takdirde 30 milyar dolarlık hedefi kolayca yakalayabileceklerini söyledi.


İtalya’nın Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesine ve üyelik sürecine yönelik ilkesel desteğinin güçlü şekilde süreceğine inandığını belirten Erdoğan, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerine bir an önce, ön koşulsuz başlanmasının, herkesin çıkarına olduğunu, 18 Mart Mutabakatı’nın da bütüncül bir şekilde güncellenmesinde zaruret bulunduğunu aktardı.


Erdoğan, görüşmede, Afganistan’ın Taliban’ın kontrolüne geçmesiyle sahada yeni bir durum oluştuğunu, insani yardımların ulaştırılması noktasında Taliban ile angajmanın sürdürülmesi gerektiğini, aksi takdirde zaten üst seviyelere ulaşmış göç baskısının daha da artacağını belirtti.


Libya’da seçimlerin zamanında yapılmasını desteklediklerini söyleyen Erdoğan, Türkiye olarak Libya’nın talebi üzerine ve ikili anlaşmalar temelinde, meşru güvenlik güçlerine eğitim ve danışmanlık sağladıklarının altını çizdi.


İtalya Başbakanı Draghi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, dönem başkanlığını İtalya’nın yaptığı G-20’nin ekim ayında Roma’da gerçekleştirilecek Liderler Zirvesi’ne davet etti.

Kaynak: AA