YOL KENARINDA KADIN CESEDİ BULUNDU YOL KENARINDA KADIN CESEDİ BULUNDU

Suriye’nin Tel Abyad bölgesinden 20 bin ton hububat ithal edilecek. CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, söz konusu ithalatı eleştirerek konuyu Meclis gündemine taşıdı. Şahin, “Yıllardır savaş bölgesi olan ve sayısız silah ve bombanın kullanıldığı Suriye topraklarından arpa, buğday, zeytinyağı ithal ediyoruz. Yerli tarım düşmanı AKP, tarımı da çiftçiyi de bitirip ülkeyi yabancılara parsel parsel satmaktan vazgeçmeli” dedi.

Kamu İhale Kurumu’na bağlı Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda (EKAP) yayımlanan ihale bilgilerine göre, Suriye’nin Tel Abyad bölgesinden alınacak olan 20 bin ton hububat TMO’nun Şanlıurfa Merkez Şube Müdürlüğü’ne bağlı depolara taşınacak.

Konu Meclis Gündemine Taşındı!

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, 20 bin ton hububat ithalatını eleştirerek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

“Yıllardır savaş bölgesi olan ve sayısız silah ve bombanın kullanıldığı Suriye topraklarından arpa, buğday, zeytinyağı ithal ediyoruz. Buğday’ın anavatanı biziz, topraklarımız elverişli ve yüzyıllardır kendi buğdayımızı kendimiz ekiyorduk. Buğday üreticisini destekle bizim üreticimiz buğday üretsin, bizim yabancıdan hele ki toprakları savaş artıklarıyla kirlenmiş Suriye’den arpa, buğday ithal etmeye ihtiyacımız mı var?” diyen Şahin, “Yerli tarım düşmanı AKP, tarımı da çiftçiyi de bitirip ülkeyi yabancılara parsel parsel satmaktan vazgeçmeli. İlaç, elektrik, gübre ve mazot maliyeti Türkiye’de çok yüksek. Çiftçiler bu nedenlerden dolayı tarlasını ekemiyor. Çiftçi kayıt sistemine göre 700 bin kayıt sisteminden düştü ve nedeni ise çiftçilerinin çiftçilikten vazgeçmesidir. Bunun tek sorumlusu ise AKP hükümetleridir.” ifadelerini kullandı.

CHP’li Şahin’in Tarım ve Orman Bakanı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği sorular ise şöyle;

“1. Türkiye’de 2019 yılında kaç dönümlük alana hububat ekimi yapılmıştır?
2. 82 milyon vatandaş ve 4 milyon Suriyeli mülteci, yani 86 milyon kapasiteli Türkiye’nin 2019 yılında yıllık buğday ve arpa ihtiyacı kaç tondur?
3. Türkiye’de 2019 yılında kaç dönüm buğday ekimi yapılmıştır? Bu ekimler sonucu kaç ton mahsul elde edilmiştir?
4. Türkiye’de 2019 yılında kaç dönüm arpa ekimi yapılmıştır? Bu ekimler sonucu kaç ton mahsul elde edilmiştir?
5. 2002-2019 yılları arası, yıllara göre ithal edilen edilen buğday miktarı ve ödenen tutar ne kadardır?
6. 2002-2019 yılları arası, yıllara göre ithal edilen edilen arpa miktarı ve ödenen tutar ne kadardır?
7. Yerli çiftçiye hububat ekimi konusunda teşvik verilecek midir? Verilecekse bu teşviklerin kapsamı ne olacaktır?
8. Yerli çiftçinin hububat eklememesi ve bakanlığınızın hububat ithal etmesinden kaynaklı olarak TMO’nun zararı ne kadardır?”